Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, περίπου δώδεκα Παλαιστίνιοι ένοπλοι μασκοφόροι, παρέλασαν την Πέμπτη στους δρόμους της Νάμπλους, της μεγαλύτερης πόλης στη βόρεια Δυτική Όχθη, σε μια προφανή περιφρόνηση του νόμου περί απαγόρευσης των ένοπλων ομάδων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ένοπλοι, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της παλαιστινιακής Φατάχ, του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, πυροβόλησαν αρκετές φορές στον αέρα καθώς περπατούσαν στους δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού στην Μπαλάτα. Ήταν η πρώτη αυτού του είδους εμφάνιση ένοπλων ομάδων από το 2007, όταν με εντολή της Παλαιστινιακής Αρχής, οι ένοπλες ομάδες τέθηκαν εκτός νόμου.

Όπως είπαν, η εμφάνιση τους είναι μήνυμα κατά της συνωμοσίας για την αποδυνάμωση του Αμπάς προκειμένου να παραδοθεί η Δυτική Όχθη, στην αντίπαλη παλαιστινιακή οργάνωση της ριζοσπαστική Χαμάς.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το Ισραήλ θέλει να παραδώσει την εξουσία (στην Δυτική Όχθη) σε άλλη παράταξη, αλλά αυτό δεν θα συμβεί, παρά μόνο πάνω από τα πτώματά μας », ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, συμπληρώνοντας ότι αποφάσισαν να σχηματίσουν ένοπλες ομάδες «για την προστασία της Φατάχ».