Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον κόσμο είναι η κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ, του ψηλότερου βουνού στον πλανήτη.

Πάρα πολλοί ορειβάτες έχουν δοκιμάσει την τύχη τους στο Έβερεστ, με εξίσου μεγάλο αριθμό εξ αυτών να μην γυρνά ποτέ πίσω.

Τουλάχιστον 300 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, ενώ υπολογίζεται ότι τα 2/3 των σορών δεν έχουν βρεθεί.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα οι σοροί εντοπίζονται κυρίως στην κινεζική πλευρά προς το βόρειο τμήμα του όρους.

«Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι πάγοι λιώνουν γρήγορα με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται τώρα οι σoροί που ήταν κρυμμένοι όλα αυτά τα χρόνια στα χιόνια και στον πάγο», δήλωσε ο Ang Tshering Sherpa, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.

Ένας κρατικός υπάλληλος ανέφερε στο BBC ότι μόνο εκείνος έχει ανασύρει μέσα στα χρόνια τουλάχιστον 10 σορούς ορειβατών από διαφορετικά σημεία ενώ πιστεύει ότι θα εμφανίζονται και άλλες μέρα με τη μέρα. Συχνά εντοπίζονται χέρια, πόδια και άλλα μέλη νεκρών κοντά στα καμπ της οροσειράς ενώ κυρίως τώρα αποκαλύπτονται τα πτώματα ανθρώπων που έχουν προσφάτως χαθεί.

Τα πτώματα ως «σημεία αναφοράς»

Δεν είναι λίγοι οι ορειβάτες που χρησιμοποίησαν πτώματα που βρήκαν στο δρόμο τους ως σημείο αναφοράς. Όπως το σημείο «πράσινες μπότες» που βρίσκεται κοντά στην κορυφή. Ένας ορειβάτης πέθανε κάτω από έναν βράχο. Οι πράσινες μπότες του, ακόμα στα πόδια του, αποτέλεσε ορόσημο στη διαδρομή αναρρίχησης.

Τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν είναι το μεγάλο κόστος και η δυσκολία της ανάκτησης και αφαίρεσης των σορών από τα ψηλότερα σημεία. Η διαδικασία κοστίζει σύμφωνα με τους ειδικούς από 40.000 έως 80.000 δολάρια.

«Μια από τις πιο δύσκολες ανακτήσεις ήταν από ύψος 8.700 μέτρων, δηλαδή κοντά στην κορυφή του βουνού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ, ενώ πρόσθεσε ότι η σορός ζύγιζε 150 κιλά και έπρεπε να ανακτηθεί από μια δύσκολη θέση σε αυτό το υψόμετρο.