Τέσσερις αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση που πραγματοποίησαν Ταλιμπάν στο νότο της χώρας με τη βοήθεια ενός συμπαθούντα στους αντάρτες που είχε εισχωρήσει στις δυνάμεις της τάξης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Οι αντάρτες επιτέθηκαν πριν ξημερώσει στο αστυνομικό τμήμα της απομακρυσμένης περιοχής Τριν Κοτ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Ουρουζγκάν, και άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών ενώ αυτοί κοιμούνταν, είπε ο εκπρόσωπος της αφγανικής αστυνομίας Φαρίντ Άχμαντ Αϊέλ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ένας αστυνομικός που τράπηκε σε φυγή μαζί με τους αντάρτες θεωρείται ύποπτος από τις αρχές ως μέλος των Ταλιμπάν που εισχώρησε στις δυνάμεις της τάξης. «Αυτός ο άνδρας έχει διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν, τους βοήθησε να επιτεθούν στο αστυνομικό τμήμα. Επικοινώνησε μαζί τους για να τους πει να κάνουν την επίθεση όσο οι άλλοι αστυνομικοί κοιμούνταν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος της επαρχίας, ο Αμπντουλάχ Χεμάτ, επιβεβαίωσε το περιστατικό και κατηγόρησε και αυτός έναν κατάσκοπο των Ταλιμπάν που διευκόλυνε την έφοδο αυτή. Ο αξιωματικός υπηρεσίας τη νύχτα επέτρεψε στους ένοπλους να εισέλθουν στο συγκρότημα. Ένας από τους αντάρτες που πραγματοποίησαν την επίθεση συνελήφθη μετά μια ανταλλαγή πυρών, διευκρίνισε ο αξιωματούχος κάνοντας λόγο και για δύο τραυματίες.

Από τις αρχές του έτους, 60 στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν από άνδρες που φορούσαν τη στολή των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που προκαλεί πονοκέφαλο στο συνασπισμό. Η αύξηση αυτών των «επιθέσεων εκ των έσω» έχει δημιουργήσει κλίμα δυσπιστίας ανάμεσα στους ξένους στρατιώτες και τους αφγανούς συμμάχους.

Το ΝΑΤΟ αποδίδει ένα μεγάλο μέρος των επιθέσεων αυτών σε πολιτισμικές διαφορές αλλά παραδέχεται επίσης ότι το ένα τέταρτο αυτών των επιθέσεων οφείλεται στην εισχώρηση ανταρτών στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι άνδρες αυτοί δεν επιτίθενται μόνο στο ΝΑΤΟ αλλά και σε αφγανούς συμπατριώτες τους, κυρίως για να τους αποθαρρύνουν να ενταχθούν στις εθνικές δυνάμεις που καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας από τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ μετά το 2014.