Μάνφρεντ Βέμπερ και Βίκτορ Ορμπάν κατέληξαν σε συμφωνία, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με στόχο την μη αποπομπή του κυβερνώντος κόμματος Fidesz από το Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν επισκέφθηκε χθες τη Βουδαπέστη και είχε συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Σκοπός της συνάντησης από την πλευρά του Βέμπερ ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο το κόμμα του Ορμπάν «Fidesz» συμφωνεί με τις αξίες του ΕΛΚ. Η συνάντηση ήταν επιτυχής και ήδη ο Ορμπάν προέβη σε κινήσεις αναμόρφωσης της εικόνας του κόμματός του, όπως η απαγόρευση διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τζορτζ Σόρος και την απομάκρυνση των αφισών όπου εμφανίζονταν να είναι υπέρ των προσφύγων. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως η τελευταία προσπάθεια του Βέμπερ και η τελευταία ευκαιρία του Ορμπάν, γράφει η γερμανική εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Βέμπερ δήλωσε πως «παραμένουν σε συζητήσεις», την ώρα που 13 κόμματα-μέλη του ΕΛΚ έχουν καταθέσει αίτηση αναστολής της συμμετοχής ή αποπομπής του κόμματος «Fidesz».

Την επίσκεψη Βέμπερ στη Βουδαπέστη ακολούθησαν έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ της προέδρου του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ και του προέδρου του ΕΛΚ Τζότζεφ Ντάουλ.

Κύκλοι δηλώνουν στη Die Welt πως «πιθανόν επισήμως ο Ορμπάν να υποχωρήσει λίγο πριν την ψηφοφορία». Σύμφωνα με τον Ζόλταν Μπάλογκ, στενό συνεργάτη του Ορμπάν, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν με κάθε τρόπο τη μετατροπή της συνάντησης του ΕΛΚ στις 20 Μαρτίου σε μια διαδικασία αποδόμησης του Ευρωπαικου Λαϊκού Κόμματος.