Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε σε συνέντευξή της στην Washington Post ότι είναι αντίθετη με την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μία πρωτοβουλία που κατά τη γνώμη της θα δίχαζε τη χώρα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι το αρμόδιο για την εκκίνηση διαδικασίας καθαίρεσης (impeachment) του προέδρου. Μία πρωτοβουλία «καθαίρεσης θα δίχαζε τόσο τη χώρα, που, αν δεν υπάρξει κάτι πραγματικά πειστικό και συντριπτικό και με την υποστήριξη και των δύο κομμάτων (το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο, διότι αυτό διχάζει την χώρα. Και, απλώς, δεν αξίζει τον κόπο», είπε η Πελόζι. «Δεν είμαι υπέρ της καθαίρεσης», πρόσθεσε.

Από την ανάληψη του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο, οι Δημοκρατικοί έχουν ξεκινήσει σειρά κοινοβουλευτικών ερευνών κατά του προέδρου Τραμπ και προσώπων του περιβάλλοντός του, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε βάση για την εκκίνηση μίας διαδικασίας καθαίρεσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός ανακριτής, Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά εδώ και δύο χρόνια τις υποψίες για συνέργεια ανάμεσα στο επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και τη Μόσχα, αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα τα αποτελέσματα του έργου του.

Αλλά, όπως το είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί η Πελόζι, οι ηγέτες των Δημοκρατικών προτιμούν -προς το παρόν τουλάχιστον- να αποφύγουν μία διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου, εκτός εάν οι έρευνες αυτές αποφέρουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Ορισμένα στελέχη των Δημοκρατικών φοβούνται για την ακρίβεια ότι κάτι τέτοιο θα συσπείρωνε την βάση των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ του 2020 και προτιμούν να νικήσουν τον Τραμπ στην κάλπη.