Η Ιταλία θα ζητήσει από τη Γερμανία να διώξει ποινικά τους επιζώντες πρώην Ναζιστές που κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου από την ιταλική δικαιοσύνη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζούλιο Τέρτσι.

«Θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε από τη Γερμανία να εφαρμόσει τις ιταλικές αποφάσεις. Φρονώ ότι αυτή είναι μία σταθερή δέσμευση των ιταλικών αρχών», υπογράμμισε ο Τέρτσι, κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση μίας έκθεσης Γερμανών και Ιταλών ιστορικών για τις ναζιστικές θηριωδίες. Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε.

Σημειώνεται ότι, τον Οκτώβριο η γερμανική δικαιοσύνη αρνήθηκε να δικάσει οκτώ πρώην ναζιστές, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί στην Ιταλία για την σφαγή 560 κατοίκων της κοινότητας Σαντ’ Άννα ντι Στατσέμα στην Τοσκάνη το 1944.

Η έκθεση εστιάζει ιδιαίτερα στην τύχη 600 με 700.000 Ιταλών στρατιωτών που αιχμαλωτίσθηκαν και εκτοπίστηκαν από τους Ναζί σε στρατόπεδα εργασίας μετά τον Σεπτέμβριο του 1943, οπότε ανατράπηκε ο φασίστας ηγέτης Μπενίτο Μουσολίνι, που κατέφυγε στο Σαλό και ίδρυσε την ομώνυμη «δημοκρατία» και υπεγράφη η συνθηκολόγηση με τους Συμμάχους.

Στην έκθεση προτείνεται η ανέγερση μνημείου στο πρώην στρατόπεδο εργασίας του Νίντερσενεβάιντε, όπου μαρτύρησαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή χιλιάδες Ιταλοί. Επίσης συνιστά τη θέσπιση μίας μόνιμης Ιταλο-γερμανικής επιτροπής ιστορικών και την κατάρτιση ενός πλήρους αρχείου των εγκλημάτων κι ωμοτήτων που διέπραξαν οι Ναζί στην Ιταλία.

«Η Γερμανική κυβέρνηση θλίβεται βαθιά για τα δεινά» των Ιταλών στρατιωτών αιχμαλώτων, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βεστερβέλε. «Αναγνωρίζουμε πλήρως πως η τύχη τους θα πρέπει να μνημονεύεται, οι επερχόμενες γενεές θα πρέπει να γνωρίζουν τι τους συνέβη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ρομάνο Φράνκι, δήμαρχος του Μαρτσαμπότο, μίας ιταλικής πόλης στην οποία οι Γερμανοί στρατιώτες προέβησαν σε σφαγές το 1944, υποστήριξε: «ουδέποτε κάναμε οποιαδήποτε σύγχυση μεταξύ του ναζισμού και του γερμανικού λαού».