Πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, ακόμα και στοιχειώδη σωματίδια είναι υποψήφιοι για να ονομαστούν από το περιοδικό TIME «Πρόσωπο της χρονιάς» και να κοσμήσουν το τελευταίο εξώφυλλό του για το 2012.

Το περιοδικό έδωσε χθες στη δημοσιότητα την τελική λίστα με τους υποψήφιους. Αυτός που τελικά θα επιλεγεί από τους συντάκτες του περιοδικού με κριτήριο το πόσο επηρέασε τα γεγονότα τη χρονιά αυτή, θα ανακοινωθεί σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας από την εκπομπή «Today Show» του NBC.

Οι οκτώ επιλεγέντες υποψήφιοι είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, η 15χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γουσαφζάι που τραυματίστηκε σοβαρά λόγω της εκστρατείας της για την εκπαίδευση των κοριτσιών στην κοιλάδα Σουάτ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλιντον για την ανθρωπιστική και πολιτική τους δραστηριότητα, επισημαίνει το περιοδικό. Στη λίστα περιλαμβάνονται και δύο πρόεδροι εταιριών: η Μαρίσα Μάγιερ της Yahoo Inc και ο Τιμ Κουκ της Apple Inc.

Και μετά είναι το μποζόνιο του Χιγκς, την ύπαρξη του οποίου οι επιστήμονες πιστεύουν πως επιβεβαίωσαν με τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN. Αν τελικά επιλεγεί ως «Πρόσωπο της χρονιάς» το σωματίδιο αυτό, μερίδιο της δόξας θα πάρουν και οι τρεις επιστήμονες που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Την περσινή χρονιά, το τελευταίο εξώφυλλο ήταν αφιερωμένο στο «Διαδηλωτή», σε έναν συμβολικό χαιρετισμό προς τους ακτιβιστές της Αραβικής Άνοιξης. Φέτος η μοναδική οργάνωση που περιλαμβάνεται στη λίστα είναι οι «Undocumented Americans» σε μια προσπάθεια να τονιστεί η αυξανόμενη πολιτική επιρροή των Λατινοαμερικάνων.

Στην διαδικασία αυτή για την επιλογή του προσώπου της χρονιάς που πραγματοποιείται από το 1927, οι συντάκτες δεν επιλέγουν μόνο τους καλούς και τους ήρωες. Εξώφυλλο στο TIME έχουν γίνει τόσο ο Αδόλφος Χίτλερ, όσο και ο Ιωσήφ Στάλιν.


Μπαράκ Ομπάμα


Μοχάμεντ Μόρσι


Τιμ Κουκ-Apple


Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον


Μαρίσα Μάγιερ-Yahoo


Μαλάλα Γιουσαφζάι


Μποζόνιο του Χιγκς