Οι τρεις φάκελοι που περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και εντοπίστηκαν την Τρίτη στο Λονδίνο, ταχυδρομήθηκαν από την Ιρλανδία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι Βρετανοί αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνεργάζονται στενά με την ιρλανδική αστυνομία ώστε να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός από τις βόμβες, μία από τις οποίες προκάλεσε μικρής έκτασης φωτιά σε γραφεία του αεροδρομίου Heathrow του Λονδίνου, όταν ανυποψίαστοι υπάλληλοι άνοιξαν τον φάκελο, ενώ οι άλλες δύο εντοπίστηκαν κοντά στον αερολιμένα City και στο ταχυδρομείο του κομβικού σιδηροδρομικού σταθμού στο Waterloo.

«Τουλάχιστον δύο από τα πακέτα είχαν ιρλανδική σφραγίδα» αναφέρεται. «Η ιρλανδική αστυνομία συνδράμει στην έρευνα».

Η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες βράδυ πως αντιμετωπίζει τα τρία περιστατικά ως συνδεδεμένα. Την έρευνα έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Στο παρελθόν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από ιρλανδικές οργανώσεις που επιδίωκαν την ένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (Έιρε) με τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο η βία έληξε ουσιαστικά μετά την ιστορική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο κινδύνου τρομοκρατικού χτυπήματος, με τις υπηρεσίες ασφαλείας να θεωρούν μία επίθεση ως «εξαιρετικά πιθανή».

Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit και το ιρλανδικό σύνορο έχουν επαναφέρει την Ιρλανδία στο προσκήνιο.

Κύριο «αγκάθι» που εμποδίζει την κύρωση της συμφωνίας εξόδου στη βρετανική Βουλή είναι η συμφωνία πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου να συμφωνηθεί η μελλοντική εμπορική σχέση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επανέλθει «σκληρό» σύνορο στο νησί και συγκεκριμένα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του Έιρε.