Κατατέθηκε χθες ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου η υποψηφιότητα του προέδρου της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που διεκδικεί μια 5η θητεία στις προεδρικές εκλογές της 18ης Απριλίου, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του.

Λίγο νωρίτερα, ο Μπουτεφλίκα δεσμεύτηκε να μην ολοκληρώσει τη θητεία του, εάν επανεκλεγεί την 18η Απριλίου, και να οργανώσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όπου δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμπντελγκανί Ζααλάνε ανέλαβε να καταθέσει τον φάκελο του Μπουτεφλίκα, που νοσηλεύεται εδώ και μία εβδομάδα στην Ελβετία κι η επιστροφή του οποίου δεν έχει προς το παρόν ανακοινωθεί.

«Ο υποψήφιος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα μου έδωσε εντολή, σε συμφωνία (…) με τον εκλογικό νόμο να καταθέσω την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές» είπε ο Ζααλάνε ενώπιον δημοσιογράφων στο Συνταγματικό Συμβούλιο, προτού διαβάσει μια επιστολή του Μπουτεφλίκα, αποσπάσματα από την οποία ανέγνωσε νωρίτερα η παρουσιάστρια του δελτίο του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου.

«Άκουσα και κατανοώ την παθιασμένη κραυγή των διαδηλωτών κι ιδίως των χιλιάδων νέων που απευθύνθηκαν σε εμένα για το μέλλον της πατρίδας μας» διαβεβαίωσε ο 82χρονος πρόεδρος, που εξελέγη πρώτη φορά το 1999.

Αυτοί οι νέοι «εξέφρασαν μια κατανοητή ανησυχία (…). Έχω το καθήκον και τη βούληση να καθησυχάσω τις καρδιές και τα συναισθήματα των συμπολιτών μου» και να ανταποκριθώ στην «θεμελιώδη αξίωσή τους (…) την αλλαγή του συστήματος» συνεχίζει ο πρόεδρος της Αλγερίας.

«Εάν ο λαός της Αλγερίας ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου», την 18η Απριλίου, «αναλαμβάνω ενώπιον Θεού κι ενώπιον του αλγερινού λαού» τη δέσμευση να οργανώσω «πρόωρες προεδρικές εκλογές», η ημερομηνία των οποίων θα καθοριστεί από μια «εθνική συνδιάσκεψη», που θα λάβει χώρα μετά τις κάλπες, σημείωσε ο ίδιος.

«Δεσμεύομαι να μην είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές που θα διασφαλίσουν τη διαδοχή μου υπό αδιαμφισβήτητες συνθήκες ηρεμίας, ελευθερίας και διαφάνειας» προσθέτει ο Μπουτεφλίκα.

Ο διευθυντής της εκστρατείας του επιβεβαίωσε ότι η υποψηφιότητα του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα έλαβε τη στήριξη 19.700 βουλευτών και εκλεγμένων της αυτοδιοίκησης και σχεδόν 5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων σε ολόκληρη τη χώρα.

Χθες, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν εκ νέου, χωρίς να προκληθούν επεισόδια, στο Αλγέρι και σε πολλές άλλες πόλεις εναντίον της προοπτικής μιας 5ης θητείας του Μπουτεφλίκα, 48 ώρες μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις στη χώρα.

«Μπουτεφλίκα, παραιτήσου!», «Ελεύθερη και Δημοκρατική Αλγερία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος.