Το δημοτικό συμβούλιο προάστιο του Λονδίνου ζητά από έναν ιδιοκτήτη 360.000 λίρες (415.000 ευρώ), γιατί του πούλησε λέει κατά λάθος μισοτιμής ένα σπίτι που αξίζει 700.000 λίρες (806.000 ευρώ)!

«Έκαναν ξεκάθαρα ένα τεράστιο λάθος», λέει εκείνος, «αλλά δεν είναι δικό μου το λάθος».

Ο 54χρονος Antony Zomparelli αγόρασε το τριάρι από τη διοικητική περιφέρεια του Ίσλινγκτον στο Λονδίνο το 2014 έναντι 340.000 λιρών, από ένα πρόγραμμα που είχε εγκαινιάσει ο δήμος και έδινε τη δυνατότητα σε μακροχρόνιους ενοικιαστές να αγοράσουν φτηνότερα την οικία όπου διέμεναν (Right to Buy).

Δύο χρόνια αργότερα όμως το δημοτικό συμβούλιο έστειλε ένα γράμμα στον ιδιοκτήτη όπου του έλεγε ότι οι εκτιμητές είχαν κάνει ένα λαθάκι, πιστεύοντας πως το σπίτι ήταν δυάρι και όχι τριάρι. Κι έτσι έπρεπε τώρα να πληρώσει τη διαφορά, το διπλάσιο ακριβώς ποσό!

«Δεν θα αγόραζα ποτέ την ιδιοκτησία αν ήξερα ότι κοστίζει 700.000 λίρες», λέει ο ειδικός φρουρός, «δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ. Πώς περιμένουν από μένα να πληρώσω τη διαφορά;», αναρωτιέται δικαιολογημένα. «Μου έχει καταστρέψει τη ζωή», λέει για την περιπέτεια στην οποία μπήκε άθελά του.

Ο Zomparelli ετοιμάζεται τώρα για δικαστική μάχη με τον δήμο. Στο συγκεκριμένο σπίτι έμενε από το 2001 και το 2014 το αγόρασε με έκπτωση στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο δήμος, από την πλευρά του, παραδέχεται πως είναι δικό του το λάθος, έχοντας υποεκτιμήσει την αξία του σπιτιού, καθώς το πίστευε για δυάρι. Μόνο που του βγήκε τριάρι.

Ο Zomparelli δεν αποδέχεται το μπέρδεμα του δήμου, καθώς όπως λέει ανεξάρτητος επιθεωρητής ήρθε και είδε τους χώρους του σπιτιού πριν από την πώληση. Για «άδικο πλουτισμό» τον κατηγορούν τώρα οι δημοτικοί άρχοντες του Ίσλινγκτον, θέλοντας να καρπωθεί το λάθος της ανεξάρτητης εταιρίας.

«Είναι πραγματικά τρελό», λέει ο ιδιοκτήτης και πατέρας 4 παιδιών, «διπλασίασαν ξαφνικά την αξία της κατοικίας». Ο δήμος θέλει πίσω τη διαφορά ή να του επιστραφεί το οίκημα. Θα τα βρουν στα δικαστήρια του Λονδίνου…