Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε στη Γενεύη ο Ελβετός κινηματογραφιστής, Κλοντ Γκορετά, σκηνοθέτης -μεταξύ άλλων- της ταινίας «La Dentellière» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιος του.

Φίλος του Ελβετού σκηνοθέτη Αλέν Τανέρ, ο Κλοντ Γκορετά ήταν άρρωστος τα τελευταία χρόνια. «Άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Τετάρτης στην κατοικία του στη Γενεύη ανάμεσα στην οικογένειά του», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Λουκά Γκορετά.

Γεννημένος στις 23 Ιουνίου 1929 στη Γενεύη, ο Γκορετά εργάστηκε επίσης ως σκηνοθέτης για την τηλεόραση, παραγωγός και σεναριογράφος. Είχε γυρίσει περίπου 40 ταινίες.

Αφού σπούδασε νομικά, στράφηκε πολύ γρήγορα στον κινηματογράφο. Με τον φίλο του, Αλέν Τανέρ, εργάστηκε στα αρχεία του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, στο Λονδίνο.

Από το 1958, πραγματοποίησε για την ελβετική γαλλόφωνη τηλεόραση (TSR) ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ και γύρισε ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους με τον Ελβετό σκηνοθέτη Μισέλ Σουτέρ.

Το 1968, ίδρυσε την εταιρία παραγωγής Groupe 5 με τους Αλέν Τανέρ, Ζαν-Λουί Ρουά, Μισέλ Σουτέρ, Ιβ Γερσίν και Ζαν-Ζακ Λαγκράνζ. Τα στρατευμένα έργα τους συνέβαλαν στην απογείωση του ελβετικού κινηματογράφου.

Εκτός ελβετικών συνόρων, ο Κλοντ Γκορετά έλαβε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία του «L’ Invitation» (1973) με τον Ζαν-Λικ Μπιντό.

Όμως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πιο γνωστή ταινία του είναι αδιαμφισβήτητα η «La Dentellière» που γυρίστηκε το 1977, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Τον ίδιο χρόνο το Φεστιβάλ των Κανών θα του απονείμει το Οικουμενικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.