Αν το βλέπαμε στον αέρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι επρόκειτο για άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο.

Αυτό συμβαίνει όταν το επόμενης γενιάς ιπτάμενο όχημα του Ναυτικού των ΗΠΑ, το X-47B, εγκαταλείπει το έδαφος!

Το νέο drone παρουσιάστηκε πρόσφατα στην αεροπορική βάση του Ναυτικού στο Μέριλαντ και άφησε άφωνους τους εκπροσώπους του Τύπου.

Στην παρθενική του πτήση από την Καλιφόρνια στο Μέριλαντ μάλιστα, 911 πίνακες ραντάρ έπιασαν τα μυστηριώδη ίχνη του και σήμαναν συναγερμό για… ΑΤΙΑ!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μοντέλο επίδειξης για αυτό που το Ναυτικό των ΗΠΑ λαχταρά εδώ και χρόνια: ένα θωρακισμένο μη-επανδρωμένο κατασκοπευτικό drone, αόρατο από τα ραντάρ, που θα εκτοξεύεται από αεροπλανοφόρο με το κλικ ενός ποντικιού.

Και είναι πλέον μπροστά μας με μεταλλική σάρκα και οστά! Το πλέον προωθημένο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα του κόσμου.

Η ιδέα πίσω από το φιλόδοξο πρόγραμμα UCLASS [Unmanned Carrier Launched Airborne Surveillance and Strike System], του οποίου το X-47B αποτελεί απλό μοντέλο επίδειξης, περιλαμβάνει τον χειρισμό drones με υπολογιστές και joysticks με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι χειριστές των μοντέλων της αγοράς. Μόνο που εδώ μιλάμε για μερικά εκατομμύρια ακριβότερο!

Είναι όμως και το άλλο: η πλήρως αυτόνομη πτήση του. Το λογισμικό της Northrop επιτρέπει στους «πιλότους» του να προγραμματίζουν τον στόχο στον οποίο θέλουν να κατευθυνθεί το X-47B. Κι αυτό είναι το μόνο που έχουν να κάνουν. Το «έξυπνο» drone μπορεί μάλιστα να προσαρμόζεται στις συνθήκες πτήσης και να αντιδρά σε κάθε κατάσταση που θα παρουσιαστεί, κάνοντας τον πιλότο παρελθόν από την πτήση.

Το Ναυτικό βέβαια δεν αποκαλύπτει ακόμα και πολλές πληροφορίες, μόνο ότι το ακριβές GPS του drone το βοηθά να αναγνωρίζει πού βρίσκεται κάθε φορά το μητρικό αεροπλανοφόρο και να επιστρέφει με ασφάλεια σε αυτό. Τονίζει ωστόσο ότι πρόκειται για μοντέλο επίδειξης, που δεν φέρει όπλα ή κατασκοπευτικά μέσα.

Την επόμενη χρονιά, το Ναυτικό προγραμματίζει την πρώτη πραγματική αποστολή του X-47B, ενώ μέχρι το 2019 θα βρίσκεται ετοιμοπόλεμο στον αμερικανικό στόλο.

Παρά το μη-επανδρωμένο βέβαια του πράγματος, ο άνθρωπος δεν θα αποκλειστεί από τη λειτουργία του. Ο πιλότος της Northrop, Gerrit Everson, το αποδεικνύει: φορά στο χέρι του το λευκό αυτό κουτί, που ονομάζεται Control Display Unit, που παίζει φυσικά τον ρόλο τηλεχειριστηρίου. Προσοχή όμως, ο χειρισμός από τον πιλότο γίνεται μόνο για τις μανούβρες εδάφους, στον αέρα το X-47 είναι πλήρως αυτόνομο.

Το απόκοσμο αυτό ιπτάμενο όχημα, που θα μπορεί να μεταφέρει καλού-κακού και δύο βόμβες(!), έρχεται για να αλλάξει το τοπίο στο σύγχρονο κατασκοπευτικό τοπίο αλλά και τον πραγματικό πόλεμο. Κι αν το μη επανδρωμένο αυτό stealth τεθεί όντως σε λειτουργία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η μάχη στους ουρανούς μέλλει να αλλάξει μορφή ριζικά…