Απεργία και διαδήλωση έκαναν εργαζόμενοι σε πολλές αμερικανικές αλυσίδες εστιατορίων φαστ-φουντ, όπως η McDonald’s, ζητώντας υψηλότερους μισθούς και το δικαίωμα να οργανώνονται σε συνδικάτα, διεκδικήσεις τις οποίες υποστήριξε και ο ελεγκτής των υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες πολλών δεκάδων απεργών μπροστά από ένα εστιατόριο McDonald’s του Μανχάταν. Ένας εργαζόμενους δήλωσε ότι «ζει μέσα στη φτώχεια» καθώς ο μισθός του είναι 8 δολάρια την ώρα, ενώ ένας άλλος είπε πως «εξαρτάται από τα κουπόνια σίτισης για να επιβιώσει».

Μια διακήρυξη στον ιστότοπο Fastfoodforward.org υπογράφηκε χθες από περισσότερους από 12.000 ανθρώπους και απευθύνεται στους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των Wendy’s, McDonald’s, Pizza Hut, Domino’s, KFC, Taco Bell και Burger King.

«Υποστηρίζω τους εργαζόμενους του τομέα της ταχείας εστίασης της Νέας Υόρκης που απεργούν για να ζητήσουν 15 δολάρια την ώρα και το δικαίωμα να σχηματίζουν συνδικάτα χωρίς επεμβάσεις από την πλευρά της διεύθυνσης της επιχείρησής τους» αναφέρει η διακήρυξη.

«Οι εργαζόμενοι των αλυσίδων φαστ-φουντ της πόλης της Νέας Υόρκης κερδίζουν μόλις αρκετά για να επιβιώνουν. Οι περισσότεροι από εμάς αμειβόμαστε με τον ελάχιστο μισθό, 7,25 δολάρια την ώρα, δηλαδή μόνο 11.000 δολάρια ετησίως» αναφέρεται στον ιστότοπο.

Σύμφωνα με το Fastfoodforward.org πολυεθνικές όπως οι McDonald’s, Wendy’s, Taco Bell, KFC και Pizza Hut δημιουργούν τεράστια κέρδη και προσφέρουν εξωφρενικές αμοιβές στους διευθυντές τους ενώ οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους τους εξαρτώνται από τα κουπόνια σίτισης.

«Πάρα πολλοί εργαζόμενοι στην ταχεία εστίαση στη Νέα Υόρκη δεν κερδίζουν αρκετά για να έχουν να φάνε στο σπίτι τους και έχουν το δικαίωμα να οργανώνονται (σε συνδικάτα) και να ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς» υποστήριξε ο ελεγκτής της πόλης της Νέας Υόρκης Τζον Λιου.

«Είναι ντροπή το γεγονός ότι πολλοί από τους υπαλλήλους αυτούς εξαρτώνται από τη δημόσια πρόνοια ενώ οι επιχειρήσεις για τις οποίες εργάζονται είναι από τις πιο πλούσιες τις χώρας και οι γενικοί διευθυντές τους κερδίζουν εκατομμύρια», πρόσθεσε ο Λιου.

Η McDonald’s υποστηρίζει από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι θέλει να συνεχίσει να διεξάγει διάλογο για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εργασίας θετικό για όλους. Εντούτοις, υπογραμμίζει η αλυσίδα, το μεγαλύτερο μέρος των εστιατορίων McDonald’s στη Νέα Υόρκη και σ’ όλη τη χώρα ανήκουν σε ανεξάρτητους άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες οι οποίοι και τα διαχειρίζονται. «Οι περισσότεροι εξ αυτών προσφέρουν στους εργαζομένους τους ανταγωνιστικόυς μισθούς και πλεονεκτήματα που ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις ατομικές ανάγκες τους», διαβεβαιώνει ο όμιλος.