Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν σε μια σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επιλογή της τοποθεσίας έχει επιπλέον συμβολισμό καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον επόμενο μήνα, ενώ παράλληλα επιμένει ότι θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ρόλο κλειδί για την ασφάλεια της ηπείρου.

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε στην ανακοίνωσή του: «Είμαστε ευγνώμονες προς το Ηνωμένο Βασίλειο που συμφώνησε να φιλοξενήσει αυτή τη σύνοδο κορυφής τη χρονιά που το ΝΑΤΟ γιορτάζει τα 70 του χρόνια».

«Η σύνοδος του Λονδίνου θα είναι μια ευκαιρία (…) να συζητηθούν οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας τις οποίες αντιμετωπίζουμε τώρα και στο μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να προσαρμόζεται προκειμένου να διατηρήσει σχεδόν ένα δισεκατομμύρια ανθρώπους ασφαλείς», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες από το AFP και το Reuters.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί «να ζήσει σε έναν κόσμο χωρίς τη συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό» στην Ευρώπη και «με μια Ρωσία η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσει πυραύλους» ικανούς να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, είχε προειδοποιήσει ο Στόλτενμπεργκ μετά την αποτυχία της συνόδου ΝΑΤΟ- Ρωσίας στις 25 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει τις παραβιάσεις από τη Ρωσία της συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) και ανακοίνωσαν στις 2 Φεβρουαρίου ότι αποσύρονται από αυτή. Την ίδια ημέρα η Μόσχα αποφάσισε επίσης να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναπτύξει νέους βαλλιστικούς πυραύλους.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην έδρα του στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφερε σε δύσκολη θέση πολλούς Ευρωπαίους συμμάχους του, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, με το επίμονο αίτημα του να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την άμυνά τους και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία για τις ενεργειακές τους ανάγκες.