Συριακά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού, σήμερα, καθώς σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε συνοικίες κοντά στην πόλη, εξέλιξη που εντάσσεται στην προσπάθεια των αντικαθεστωτικών μαχητών να αμφισβητήσουν τον έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πρωτεύουσα.

Μαχητικά MiG έπληξαν θέσεις στην Νταράγια, που βρίσκεται ανάμεσα σε αγροτικές εκτάσεις κοντά στην κυριότερη εθνική οδό νότια της πρωτεύουσας. Εκεί αντάρτες εμπλέκονται σε μάχες με μονάδες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον οικισμό, επίκεντρο της αμφισβήτησης του καθεστώτος κατά την διάρκεια της 20μηνης εξέγερσης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ιχμπαρίγια, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, μετέδωσε ότι ο στρατός άρχισε μια εκστρατεία για να «αποκαθάρει», όπως ανέφερε, την Νταράγια από τρομοκράτες και έδειξε πλάνα που απεικονίζουν στρατεύματα στην περιοχή, όπου σύμφωνα με ακτιβιστές τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι αντίπαλοι του Άσαντ κερδίζουν διεθνή υποστήριξη, καθώς ο νέος Συνασπισμός των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των ανταρτών επιδιώκει αναγνώριση ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού. Η Βρετανία έγινε η ένατη χώρα που τον αναγνώρισε.

Μια μεγάλη επιχείρηση για την απώθηση μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού από τη Νταράγια τον Αύγουστο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι μετά την κατάληψη της πόλης από τους αντάρτες, την δημιουργία τοπικής σκιώδους κυβέρνησης και την έναρξη επιθέσεων εναντίον στόχων στην Δαμασκό, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

«Η στρατιωτική εικόνα φαίνεται ότι έχει μεταβληθεί από τον Αύγουστο. Το καθεστώς στέλνει δυνάμεις με την κάλυψη αρμάτων μάχης και από αέρος, αλλά δεν έχει προελάσει πραγματικά μέσα στην Νταράγια», είπε ο Αμπού Κινάν, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που βρίσκεται στη συνοικία.

«Την προηγούμενη φορά οι αντάρτες πήραν την απόφαση να υποχωρήσουν, αφού οι βομβαρδισμοί σκότωσαν ένα μεγάλο αριθμό πολιτών. Υπάρχουν πολίτες που έχουν μείνει στην Νταράγια αλλά η πλειονότητά τους έχει φύγει και οι μαχητές μένουν στις θέσεις τους».

Ωστόσο, τουλάχιστον επτά πολίτες και τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν στις μάχες και στους βομβαρδισμούς στην Νταράγια, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους ένα ζευγάρι που έχασε τη ζωή του από τα θραύσματα μιας οβίδας που έπληξε το υπόγειο του σπιτιού του, όπου είχε καταφύγει, καθώς κι ένα μωρό το οποίο εικονίζεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube.

Είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο. Οι συριακές αρχές επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς σε κάθε μη κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Εξάλλου μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συνέχιζαν να πολιορκούν περίπου 200 στρατιώτες κοντά στο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στο φράγμα Τεσρίν, στην επαρχία Χαλέπι, ενώ στη Ρας αλ Άιν, η κατάσταση παρέμενε τεταμένη.

Ο στρατός παράλληλα απώθησε μια επίθεση των ανταρτών στη στρατιωτική βάση Σέιχ Σουλεϊμάν, σκοτώνοντας 25 αντάρτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντάρτες, οι οποίοι πολιορκούν τη βάση εδώ κι εβδομάδες, υποχώρησαν, σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση.

Χθες βράδυ για πρώτη φορά ένας όλμος έπεσε στη συνοικία των πρεσβειών στην Δαμασκό, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της.

Χθες Τρίτη, 117 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια βίας σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταμετρά 39.000 νεκρούς από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011.