Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα.

Δύο Παλαιστίνιοι που είχαν τραυματιστεί το πρωί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους, δήλωσε ο Άντχαμ Αμπού Σελμίγια, εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στη Γάζα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έναν άνδρα, τον Μοχάμαντ Σαλμάν, και μια γυναίκα, την Ταχρίρ Σαλμάν.

Οι παλαιστινιακές ιατρικές πηγές είχαν ανακοινώσει αρχικά το θάνατο δύο ανθρώπων από την επιδρομή αυτή, το ένα εκ των οποίων παιδί.

Νωρίτερα η επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς είχε ανακοινώσει το θάνατο ενός Παλαιστινίου και τον τραυματισμό ενός άλλου από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε στην Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Με τα πέντε αυτά θύματα ανέρχεται σε 26 ο συνολικός αριθμός των νεκρών (23 Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί) που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη την Τετάρτη με τη δολοφονία του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Άχμεντ Τζαμπάρι, της ισραηλινής επιχείρησης κατά των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το τέμενος Αλ Άζχαρ στο Κάιρο για να διαμαρτυρηθούν κατά της ισραηλινής αεροπορικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στη Γάζα θα πάμε κατά εκατομμύρια, να γίνουμε μάρτυρες», «Με την ψυχή μας, με το αίμα μας, θα θυσιαστούμε για σένα Παλαιστίνη», φώναζαν οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου μετά την προσευχή της Παρασκευής.
«Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Θα πρέπει να δείξουμε το θυμό μας στο Ισραήλ», δήλωσε ο Αιγύπτιος διαδηλωτής Άχμεντ Σελίμ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πριν από την διαδήλωση ο θεολόγος από το Κατάρ, ο οποίος έχει αιγυπτιακή καταγωγή, Γιούσεφ αλ Καραντάουϊ κάλεσε σε κήρυγμά του στο Αλ Άζχαρ «το μουσουλμανικό έθνος να ενωθεί». Η κοινότητά μας των πιστών «είναι η πιο ισχυρή», είπε και πρόσθεσε: «Το αλαζονικό Ισραήλ δεν θα μπορέσει να την ταπεινώσει, παρά τους πυραύλους και τα όπλα του».

Την ίδια ώρα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος των αρχών σε πολλές πόλεις του Ιράν και στην πρωτεύουσα Τεχεράνη σε διαμαρτυρία για την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Στην Τεχεράνη οι διαδηλωτές φώναζαν «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ», σύμφωνα με το Isna.
«Θα πρέπει να χαιρετίσουμε την λαϊκή αντίσταση των Παλαιστινίων και την απάντηση που έδωσαν στο σιωνιστικό καθεστώς.

Η μέθοδός σας είναι η σωστή και μπορείτε να γονατίσετε το σιωνιστικό καθεστώς», δήλωσε ο αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί στην ομιλία του για την προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη, μετέδωσε παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Διαδηλώσεις έγιναν μετά την σημερινή προσευχή σε περίπου 700 πόλεις της χώρας, σύμφωνα με το Isna, το οποίο πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές «εξέφρασαν το θυμό και το μίσος τους για το σιωνιστικό καθεστώς και την αλληλεγγύη τους προς τον παλαιστινιακό λαό».

Το Ιράν ζήτησε χθες από τον ΟΗΕ και την ΕΕ να σταματήσουν αυτήν την «βάρβαρη» επίθεση που διεξάγει το Ισραήλ κατά των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «οργανωμένη τρομοκρατία».

Παράλληλα χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία σε πόλεις της Δυτικής όχθης μετά την σημερινή προσευχή διαμαρτυρόμενοι για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και διαδηλωτές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την ώρα που δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν στην πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Στην Χεβρώνα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία κοντά σε περιοχή που τελεί υπό την διοίκηση του ισραηλινού στρατού στην παλαιά πόλη και συγκρούστηκαν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε σημεία ελέγχου, σύμφωνα και πάλι με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα και σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ραμάλα και την Νάμπλους.