Δεκάδες προσφυγές κατά των πραξικοπηματιών του 1980 καταθέτουν από το πρωί ανθρωπιστικές οργανώσεις και φορείς στην Τουρκία, μετά την έγκριση της τροποποίησης του Συντάγματος.

Με την τροποποίηση, μεταξύ άλλων, έγινε και η άρση του άρθρου του συντάγματος του 1982 που απαγόρευσε τη δικαστική προσφυγή εναντίον των πραξικοπηματιών.

Προσφυγές έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μαζλούμ Ντερ» που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ουφού Ουράς καθώς και αρκετοί φορείς.

Οι προσφυγές αφορούν τον στρατηγό Κενάν Εβρέν και άλλους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος.

Το κατά πόσο μπορούν να δικαστούν οι πραξικοπηματίες ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σχετικά με το χτεσινό δημοψήφισμα. Αρκετοί συνταγματολόγοι και νομικοί υποστήριξαν ότι σε περίπτωση άρσης του εν λόγω άρθρου, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει δίκη, λόγω παραγραφής. Αντίθετη γνώμη έχουν εκφράσει, ωστόσο, άλλοι νομικοί.

Ως προς τον απόηχο του χτεσινού δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα στην Τουρκία προβάλλεται ως σημαντική νίκη του τούρκου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η τροποποίηση υπερψηφίστηκε με ποσοστό 57,93%.