Εννέα φυλακισμένες ξεκίνησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενες για την πρακτική που ακολουθείται μέσα στις φυλακές του Ιράν και η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη χώρα να ερευνήσει τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης των κρατουμένων γυναικών από τις δεσμοφύλακές τους.

Μεταξύ των εννέα γυναικών, οι οποίες κρατούνται στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, περιλαμβάνονται ακτιβίστριες και δημοσιογράφοι. Οι κρατούμενες υποστηρίζουν ότι υφίστανται εξευτελιστικούς σωματικούς ελέγχους από τις γυναίκες φρουρούς οι οποίες κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

«Η διοίκηση της φυλακής πρέπει να ερευνήσει τις καταγγελίες των γυναικών αυτών (…) και να αναζητήσει ευθύνες», τόνισε η Αν Χάρισον, η υποδιευθύντρια του τμήματος Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι γυναίκες αυτές κρατούνται αποκλειστικά και μόνο επειδή άσκησαν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης. Δεν θα έπρεπε να βίσκονται στη φυλακή και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υφίστανται εξευτελιστική μεταχείριση. Πρέπει να αποφυλακιστούν αμέσως και χωρίς όρους» συνεχίζει η Χάρισον σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι εννέα κρατούμενες σκοπεύουν να συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι η διεύθυνση της φυλακής να τους ζητήσει επισήμως συγγνώμη και να τους εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασυμβούν παρόμοια επεισόδια.