«Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Σερβίας είμαστε έτοιμοι για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσόβου ως το τέλος αυτής της θητείας» υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτστιτς και ανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι μάλλον δεν θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου.

«Εμείς θεωρούμε ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να τα επιλύσει η γενιά μας, κι αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης και του προέδρου θα επιλύσουμε όλα τα κρίσιμα θέματα – τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ και ό,τι συνδέεται με το Κόσοβο», επισήμανε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση στο Βελιγράδι με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφανο Σανίνο, είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τον κ. Θάτσι στις Βρυξέλλες τα δυσκολότερα ζητήματα.

Ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Κάθριν Άστον, που θα έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, τόνισε στην πρόσφατη επίσκεψή της στη σερβική πρωτεύουσα ότι δεν θα επιβάλλει θέματα στο διάλογο και πως ό,τι συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή την ΕΕ.

«Πιθανότατα θα συζητήσουμε διαφορετικά θέματα. Είθισται να ξεκινάμε από τα ευκολότερα, αλλά δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες για τα σοβαρότερα θέματα. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, όχι μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και για την οριστική λύση» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο κ. Σανίνο είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ ικανοποιημένη με τον τρόπο που άρχισε ο διάλογος, επειδή το διαμεσολαβητικό ρόλο ανέλαβε η κ. Άστον, αλλά υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να δει προοδευτική εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Εμείς δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε όρους, αλλά να εργαστούμε για τον κοινό σκοπό να γίνει η Σερβία μέλος της ΕΕ» τόνισε ο κ. Σανίνο.