Τη ρατσιστική συμπεριφορά που επιδεικνύει ένας αστυνομικός σε έναν αλλοδαπό οδηγό κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ένας περαστικός στο Κάρλινγκφορντ, ένα προάστιο του Σίδνεϊ.

Το περιστατικό συνέβη ανήμερα των Χριστουγέννων και το βίντεο που κατέγραψε ο Caleb Strik δείχνει έναν αστυνομικό να έχει σταματήσει έναν Ασιάτη οδηγό για αλκοτέστ, να του συμπεριφέρεται άσχημα και κάποια στιγμή να τον χτυπά.

«Γύρνα πίσω στην Κίνα», ακούγεται να λέει ο αστυνομικός στον οδηγό και λίγο αργότερα τον χτυπά με το χέρι του. Στο σημείο βρίσκεται και μια συνάδελφός του η οποία παρακολουθεί χωρίς ωστόσο να επεμβαίνει.

Ο αυτόπτης μάρτυρας πλησιάζει τον αστυνομικό και τον ενημερώνει ότι έχει καταγράψει σε βίντεο τις ενέργειές του. «Τον χτύπησες και του είπες επίσης να γυρίσει στην Κίνα. Το έχω καταγράψει σε βίντεο», του λέει. «Κάνε στην άκρη» του απαντά εκείνος. «Δεν αφορά εσένα. Μπορείς να φύγεις από μπροστά μου; Με ενοχλείς την ώρα που κάνω τη δουλειά μου».

Στη συνέχεια πλησιάζει τη συνάδελφό του. «Τον είδες να τον χτυπά; Το έχω σε βίντεο», της λέει, αλλά εκείνη του απαντά: «Εσένα τι σε αφορά;». «Είσαι αστυνομικός, πώς μπορείς και το κάνεις αυτό;» τη ρωτά ο Strik. «Απλά σε ενημερώνω ότι καταγράφεσαι από κάμερα», του λέει για να της απαντήσει: «Ωραία, αυτό είναι φανταστικό. Αυτός ο τύπος χτύπησε αυτόν τον τύπο».

Το βίντεο δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπέπεσε στην αντίληψη της αστυνομίας, η οποία ανακοίνωσε πως θα το εξετάσει προσεκτικά. Σύμφωνα με τη Daily Mail Αυστραλίας, ο αστυνομικός έχει ταυτοποιηθεί και οι αρχές μελετούν το βίντεο από την κάμερα που είχε μαζί του.

«Τι βρώμικος, ρατσιστής αστυνομικός», σχολίασε κάποιος, ενώ κάποιος άλλος έγραψε: «Ντροπή αδερφέ, οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι καλοί άνθρωποι. Είναι άνθρωποι και κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να μας προστατεύσουν ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν μας αρέσει κάποιες φορές. Τους καλούμε όποτε χρειαζόμαστε βοήθεια, αλλά αυτή η συμπεριφορά δεν είναι καλή όπως και της αστυνομικού που τον καλύπτει».