Σε ισχύ τέθηκαν από χθες στην ΕΕ τα νέα μέτρα καταπολέμησης αδικημάτων που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του ποινικού δικαίου.

Οι νέοι αυτοί κανόνες διασφαλίζουν ότι επικίνδυνοι εγκληματίες και τρομοκράτες που κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα βρίσκονται αντιμέτωποι με εξίσου αυστηρές ποινικές κυρώσεις, τουλάχιστον 4 ετών φυλάκισης, όπου και αν βρίσκονται στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Εάν θέλουμε να συλλάβουμε εγκληματίες και τρομοκράτες πρέπει να ακολουθήσουμε την διαδρομή του παράνομου χρήματος. Σήμερα ενισχύουμε την απάντηση της Ευρώπης ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος διασφαλίζοντας ότι οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες δεν θα διαφεύγουν πλέον με τα παράνομα κέρδη τους αλλά θα δικάζονται όπως τους αξίζει. Μία Ευρώπη που προστατεύει είναι μία Ευρώπη η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά αποτρέποντας και διώκοντας κάθε είδους εγκληματίες».

Η Επιτροπή πρότεινε το Δεκέμβριο του 2017 την εναρμόνιση του περιεχομένου των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε όλη την ΕΕ. Ενώ σε όλα τα Κράτη Μέλη αυτή τη στιγμή προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο ορισμός των ποινικών αδικημάτων αλλά και οι ποινικές κυρώσεις που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος διαφέρουν από χώρα σε χώρα στην ΕΕ, επιτρέποντας στους εγκληματίες ουσιαστικά να επιλέγουν τη χώρα άσκησης δίωξης εναντίον τους, ώστε να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους τις εκάστοτε διαφορές ανάμεσα στις εθνικές νομοθεσίες.

Χάρη στους νέους κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ αυτό δεν θα είναι πλέον εφικτό. Τα Κράτη Μέλη έχουν στα διάθεση τους 24 μήνες να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στις εθνικές τους νομοθεσίες και να ειδοποιήσουν σχετικά την Επιτροπή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.