Τη διεθνή κοινότητα να μην εγκαταλείψει το Σαχέλ κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και εκτίμησε ότι μία στρατιωτική επέμβαση για την απελευθέρωση του βόρειου Μαλί θα πρέπει να εξεταστεί με «ιδιαίτερη προσοχή».

«Τη διεθνή κοινότητα ενημερώνω ότι η περιοχή του Σαχέλ χρειάζεται την προσοχή σας. Μην το εγκαταλείψετε για να μην το μετανιώσετε αργότερα», τόνισε ο Μπαν Γκι-μουν κατά την έναρξη μιας υψηλού επιπέδου συνόδου αφιερωμένης στην κρίση στην περιοχή, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η οποιαδήποτε στρατιωτική λύση για την επίλυση της κρίσης της ασφάλειας στο βόρειο τμήμα του Μαλί θα πρέπει να προσεγγίζεται με μεγάλη προσοχή. Θα μπορούσε να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες», προειδοποίησε ο Μπαν που πρόσφατα δέχτηκε αίτημα από το Μπαμακό για ένα ψήφισμα που θα εξουσιοδοτεί μια αφρικανική στρατιωτική επέμβαση.

Σημειώνεται ότι οι οκτώ χώρες της περιοχής του Σαχέλ έχουν πληγεί από μια χωρίς προηγούμενο επισιτιστική κρίση και κρίση ασφάλειας που απειλεί 4,6 εκατομμύρια άτομα, τα οποία θεωρείται ότι διατρέχουν κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της OCHA της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ.

Επιπλέον, σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το βόρειο Μαλί αφότου η περιοχή τέθηκε υπό την κυριαρχία εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων τον Απρίλιο του 2011.

Όμως και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα τη σύγκληση «το συντομότερο δυνατό» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει το αίτημα του Μαλί να εγκριθεί μια αφρικανική στρατιωτική επέμβαση για την ανακατάληψη του βορρά που ελέγχεται τώρα από ισλαμιστές.