Μια ολόκληρη πόλη 26.000 κατοίκων κατέστρεψε η μεγάλη φωτιά που μαίνεται στη βόρεια Καλιφόρνια, κι ενώ οι αρχές είναι αβέβαιες για το εάν υπάρχουν θύματα, καθώς είναι αντιμέτωπες με φλόγες ύψους 45 μέτρων.

Με τους ανέμους να μαίνονται ισχυροί, και τις ξηρές συνθήκες, η πυρκαγιά πέρασε από την πόλη Παραντάις, 240 χιλιόμετρα βόρεια του Σακραμέντο, αναγκάζοντας τους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν με επείγουσα και χαοτική μαζική εκκένωση.

Οι φλόγες διέλυσαν σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία, σύμφωνα με το Reuters. «Η πόλη καταστράφηκε, όλα έχουν ισοπεδωθεί» δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Δασών στην Καλιφόρνιας. «Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα όρθιο».

Η πόλη Τσίκο, με 93.000 κατοίκους, πιθανώς να είναι η επόμενη στην πορεία της φωτιάς, καθώς οι φλόγες κινούνται δυτικά με ανέμους 56 χιλιομέτρων την ώρα.

«Έχουμε αναφορές για κάποια θύματα, αυτές οι αναφορές δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί» εξήγησε ο σερίφης της περιοχής.

Η φωτιά ήταν η χειρότερη από πολλά μέτωπα που σάρωσαν χθες την Καλιφόρνια. «Όλη η πόλη καίγεται» δήλωσε κάτοικος του Πάρανταις, που γλίτωσε φεύγοντας με τη μηχανή του. «Χρειάστηκε να περάσουμε μέσα από τις φλόγες για να φτάσουμε εδώ» είπε, ενώ βρισκόταν στον δρόμο ανάμεσα σε Πάρανταις και Τσίκο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς χθες κι ως το βράδυ είχε κάψει τουλάχιστον 20.000 στρέμματα.Τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να απομακρύνουν τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και να ανοίξουν τον δρόμο προς το νοσοκομείο Feather River Hospital, ώστε να απομακρύνουν τους ασθενείς καθώς οι φλόγες έγλειφαν ήδη το κτίριο.

Τελικά το νοσοκομείο έγινε στάχτη.

Βοήθεια από αέρος οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν, λόγω των ισχυρών ανέμων, που μάλιστα αναμένεται την Παρασκευή το πρωί να ενισχυθούν.