Έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στο Λονδίνο διαδήλωσαν περίπου 100 άτομα, διαμαρτυρόμενοι για τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το κτίριο της πρεσβείας, ωστόσο οι διαδηλωτές παρέμειναν στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Στην περιοχή είχαν σπεύσει και πολλά περιπολικά για να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, με τους άνδρες μπροστά και περίπου 25 γυναίκες, ντυμένες με μπούρκα, από πίσω.

Κρατούσαν πανώ στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως «Στο διάβολο η ελευθερία του Charlie Hebdo» και «Η γαλλική κυβέρνηση και τα μμε είναι εχθροί του ισλάμ» ενώ φώναζαν ρυθμικά «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «Κατάρα στην δημοκρατία, η ελευθερία να πάει στο διάβολο».

«Το να διαδηλώσουμε για να ακουστεί η φωνή μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Η πραγματική τιμωρία για όσους προσβάλουν τον προφήτη είναι ο θάνατος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νεαρή γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Ουμ Αμπντάλα.

Η δημοσίευση των αμφιλεγόμενων σκίτσων του Μωάμεθ, μεταξύ των οποίων και δύο που εικονίζουν τον προφήτη γυμνό, έχει προκαλέσει μια σειρά από διαδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε απόψε ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία των γαλλικών συμφερόντων σε ορισμένες χώρες θα παραταθούν αύριο και την Κυριακή.

Οι γαλλικές αρχές είχαν αποφασίσει να κλείσουν σήμερα τις πρεσβείες, τα σχολεία και τα προξενεία τους σε περίπου 20 μουσουλμανικές χώρες καθώς εκφράζονταν φόβοι για ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον αμερικανικών και γαλλικών συμφερόντων. Οι κινητοποιήσεις πάντως ήταν περιορισμένες σε όλες τις χώρες εκτός από το Πακιστάν όπου σημειώθηκαν βίαιες, πολύνεκρες συγκρούσεις.