Στη σημασία της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας σε ό,τι αφορά την προενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αναφέρθηκε, σήμερα, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Γκ. Ιβάνοφ.

Ο κ. Ρομπέι τόνισε ότι ενθαρρύνει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να καταλήξουν, μέσω διαπραγμάτευσης, σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας και επισήμανε ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στο ευρωπαϊκό μέλλον της βαλκανικής χώρας και χαιρέτισε την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Ρομπέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επιτυχία είναι εφικτή, όταν θα έχουν επιλυθεί τα θέματα που ακόμα εκκρεμούν» και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει αλλά, όπως είπε, τελικά εναπόκειται σε κάθε χώρα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τα κριτήρια.

Ο Γκ. Ιβάνοφ τόνισε ότι, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για να «ξεμπλοκαριστεί» η ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Ο τελικός μας στόχος είναι να μπορέσει η χώρα μας να λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2012, γιατί αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα για όλες τις άλλες χώρες που αγωνίζονται για τον ίδιο στόχο, είπε.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε, επίσης, ότι «έχουμε την προσδοκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους άλλους οργανισμούς να δεσμευθούν σε αυτή τη διαδικασία και όλοι μαζί να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έναν γείτονα με περισσότερο ευρωπαϊκή συμπεριφορά, που να πληροί τα ευρωπαϊκά κριτήρια και τις αρχές».

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι η στρατηγική του «μπλοκαρίσματος» δεν επιφέρει θετικά αποτελέσματα ούτε για τη χώρα του αλλά ούτε και για την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι ζήτησε την προσωπική δέσμευση του κ. Ρομπέϊ, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.