Η τελευταία γνωστή σύντροφος του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, του γιου του πρώην ηγέτη της Λιβύης, απευθύνει έκκληση στον «παλιό φίλο» του, τον Τόνι Μπλερ, να σώσει τη ζωή του.

Ο Σαΐφ Καντάφι βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου στη Λιβύη όπου δικάζεται για το ρόλο του στις δολοφονίες διαδηλωτών κατά την εξέγερση κατά του πατέρα του.   

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους πως δεν θα έχει δίκαιη δίκη ενώ οι προσπάθειες να εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης απέτυχαν.

Τώρα η Orly Weinerman, η 41χρονη ηθοποιός και μοντέλο από το Ισραήλ, που έβγαινε για έξι χρόνια με τον Σαΐφ Αλ Ισλάμ αφότου τον συνάντησε στο Λονδίνο το 2005, κάλεσε τον Τόνι Μπλερ να εκλογικεύσει τους κατηγόρους του πρώην συντρόφου της.  

«Ο Σαΐφ συνεργάστηκε στενά με τον κ. Μπλερ πριν συλληφθεί. Είναι δύο παλιοί φίλοι, είναι καιρός ο κ. Μπλερ να επιστρέψει λίγη αφοσίωση», είπε.  

«Ο κ. Μπλερ είναι ένας άνθρωπος του Θεού, σαν Χριστιανός έχει ηθικό καθήκον να βοηθήσει έναν φίλο που έχει ανάγκη», πρόσθεσε. «Ρωτήστε τον κ. Μπλερ πόσο σοβαρός και έντιμος άνθρωπος είναι (ο Σαΐφ). Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των απογοήτευσε, το ίδιο και η διεθνής κοινότητα. Με τη θανάτωσή του δεν θα επιτευχθεί απολύτως τίποτα, εκτός του να τιμωρηθεί για τον πατέρα του. Πρέπει να γίνει κάθε τι δυνατό για να σωθεί».  

Η Ισραηλινή ηθοποιός είπε πως η «διακριτική σχέση» της με τον Σαΐφ Αλ Ισλάμ άρχισε τον Απρίλιο του 2005, όταν γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων. Ήταν εξαρχής μια σχέση υπό περιορισμούς καθώς η Weinerman είναι Εβραία, κάτι που από μόνο του προκαλεί επιπλοκές σε μία ισλαμική χώρα όπως η Λιβύη. Οι γονείς της αντιδρούσαν στο ενδεχόμενο εκείνη να ασπαστεί τον ισλαμισμό ενώ και ο ισραηλινός τύπος είχε ασκήσει κριτική στη σχέση της.

«Το γεγονός πως ο Σαΐφ ήταν έτοιμος να εμπλακεί σε μία ερωτική σχέση με μία Εβραία δείχνει πόσο ανοιχτός και πολιτισμένος ήταν», λέει η ίδια.