Η αρχαία πρωτεύουσα του βασιλείου της Αγιουτάγια χτίστηκε στις όχθες των ποταμών Λοπ Μπούρι, Πα Σακ και Τσάο Φράγια γύρω στο 1350 μ.Χ. και εντυπωσιάζει με τους επιβλητικούς ναούς της.

Η Αγιουτάγια ή Πρα Ναxόν Σι Αγιουτάγια βρίσκεται στην κεντρική Ταϊλάνδη, 85 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Μπανγκόκ.

Η σύγχρονη πόλη έχει χτιστεί ανάμεσα σε μεγαλοπρεπή αρχαία ερείπια και αποτελεί εμπορικό κέντρο της όλης περιοχής. Τα αναρίθμητα ιερά χρονολογούνται από το 14ο αιώνα. Η αρχαία πόλη έχει ανακηρυχθεί πολιτιστικό μνημείο και περιλήφθηκε το 1991 στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στο μνημείο Βατ Μαχατχάτ το κεφάλι του Βούδα βρίσκεται σφηνωμένο ανάμεσα στις πολυάριθμες ρίζες ενός δέντρου και στο Βατ Πανανγκ Τσονγκ βρίσκεται ο μεγαλύτερος καθιστός Βούδας.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το βασιλικό μοναστήρι, που χρησίμευσε ως κατοικία του ανώτατου μοναχού και το Βατ Φρα Σι Σανπέτ, τον μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό ναό, που χρησιμοποιήθηκε ως ένα αστικό μέγαρο, με το χάλκινο Βούδα. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα αρχιτεκτονήματα, που αξίζουν την προσοχή, είναι το Μαχαράτ, το Ταμικαράτ και το Ρατσαμπουράνα.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

Αγιουτάγια / Ταϊλάνδη

Διαφορά ώρας: 4 ώρες μπροστά

Νόμισμα: Μπατ Ταϊλάνδης (1 ευρώ ισοδυναμεί με 38 Μπατ)

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού με πτήση ανταπόκρισης μέσω Ντόχα για τη Μπανγκόκ είναι 12 ώρες και 10 λεπτά από την Αθήνα και 13 ώρες και 10 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Μόσχας. Από τη Μπανγκόκ φτάνει κανείς στην Αγιουτάγια με τρένο σε 2 ώρες περίπου.