Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να κατασβέσουν εξ ολοκλήρου την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο μεγαλύτερο διυλιστήριο καυσίμων της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εταιρεία PDVSA, έπειτα από την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή 48 ανθρώπων στο χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στη χώρα αυτή εδώ και δεκαετίες.

Το –παραγωγικής δυνατότητας 645.000 βαρελιών την ημέρα– διυλιστήριο θα μπορέσει να επαναλάβει τη λειτουργία του από την Παρασκευή, δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο υπουργός Ενέργειας Ραφαέλ Ραμίρες.

Η έκρηξη, το Σάββατο, στο διυλιστήριο στο Αμουάι προκάλεσε 48 νεκρούς, ενώ εν μέρει ευθύνεται και για την περαιτέρω αύξηση της τιμής των καυσίμων στις ΗΠΑ, που ήδη ανέβαιναν αλματωδώς εξαιτίας της ανησυχίας για διακοπή των εργασιών των αμερικανικών διυλιστηρίων λόγω της τροπικής καταιγίδας Ισαάκ.

Οι αναλυτές τονίζουν πως η επίπτωση στην αγορά καυσίμων ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και μετά την επανάληψη των εργασιών στο Αμουάι. Τα ατυχήματα σε δεξαμενές καυσίμων προκαλούν προβλήματα στην μείξη της βενζίνης, γεγονός που συνεπάγεται ότι η PDVSA ίσως χρειαστεί να καταφύγει σε εισαγωγές.

Ο πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες δήλωσε χθες πως θα δημιουργήσει ένα ταμείο 23 εκατ. δολαρίων για να στηρίξει τις εργασίες καθαρισμού και την αποκατάσταση των κατοικιών που καταστράφηκαν από την έκρηξη.