Την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του, το απόγευμα της Παρασκευής, δολοφονήθηκε ο Μεξικανός δημοσιογράφος Μάριο Γκόμες, κι έγινε ο ένατος ρεπόρτερ που πέφτει νεκρός μέσα στο 2018.

Ο 35χρονος, που εργαζόταν για την El Heraldo de Chiapas στην Πολιτεία Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, είχε καταγγείλει πως δεχόταν απειλές για τη ζωή του.

Ο Γκόμες εργαζόταν τα τελευταία οκτώ χρόνια στην εφημερίδα, καλύπτοντας «το ελεύθερο, το πολιτικό, τη δικαιοσύνη και τα κοινωνικά».

«Απαιτούμε να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος για να βρεθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα» τόνισαν οι συνάδελφοί του, σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της El Heraldo de Chiapas.

Οι τοπικές δικαστικές αρχές επιβεβαίωσαν τον φόνο του ρεπόρτερ και δεσμεύθηκαν να διενεργήσουν έρευνα «για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Μεξικό είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, πίσω μόνο από τη Συρία, κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF).

Πάνω από εκατό δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000. Στην πλειονότητά τους, τα εγκλήματα αυτά έμειναν ατιμώρητα.