Σκέψεις για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην Αυστραλία…

Υγειονομικές οργανώσεις καλούν την πολιτεία να κάνει το επόμενο βήμα


ΚΟΣΜΟΣ
13:02
16/08/2012
Σκέψεις για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην Αυστραλία...
12
loading

Η Αυστραλία ενδέχεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαγορεύσει εντελώς το κάπνισμα και την πώληση τσιγάρων.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιβάλλει στις καπνοβιομηχανίες να σταματήσουν την κυκλοφορία των τσιγάρων τους στην πολύχρωμη συσκευασία, επιστήμονες και κορυφαίες υγειονομικές οργανώσεις καλούν την πολιτεία να κάνει το επόμενο βήμα και να απαγορεύσει εντελώς το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση από τον Δεκέμβριο, τα τσιγάρα θα κυκλοφορούν σε ομοιογενή πακέτα που θα φέρουν μόνο τις γνωστές προειδοποιήσεις για τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος.

«Πιστεύουμε ότι μετά τη δικαστική δικαίωσή μας θα επιτευχθεί ο στόχος μας οι καπνιστές της χώρας να μειωθούν στο 10% από 15% που είναι σήμερα» είπε η υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Ρόξον.

Η ίδια πρόσθεσε ότι τα οφέλη θα είναι τεράστια για την υγεία των πολιτών, αλλά και για τα δημόσια ταμεία. Οι ασθένειες από το κάπνισμα επιβαρύνουν με δισεκατομμύρια δολάρια τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και την παραγωγικότητα.

«Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων» προτείνουν οι ειδικοί, αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει ακόμα διατεθειμένη για το συγκεκριμένο μέτρο.

Οι καπνοβιομηχανίες με τη σειρά τους προειδοποιούν ότι μετά τη δικαστική απόφαση υπάρχει ο κίνδυνος «να πλημμυρίσει η αγορά με λαθραία και φτηνά τσιγάρα, χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του αριθμού των καπνιστών». Απειλούν, ακόμα, πως «η εκστρατεία κατά της δικαστικής απόφασης θα συνεχιστεί».

Όταν η κυβέρνηση Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να νομοθετήσει υπέρ του «σκέτου» πακέτου οι καπνοβιομηχανίες προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν τα τσιγάρα τους στα πολύχρωμα πακέτα με την ένδειξη της φίρμας τους τυπωμένη πάνω σ' αυτά και με το επιχείρημα ότι η απόφαση της κυβέρνησης παραβιάζει το συνταγματικό νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (άρθρο 51- παράγραφος 31) πήγαν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Όπως αποδείχθηκε, όμως, ατύχησαν, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να θέσει τη νέα νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ.

Την όλη υπόθεση παρακολουθούσαν από πολύ κοντά τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και η Νέα Ζηλανδία που τώρα πλέον μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας για να θεσπίσουν παρόμοιο μέτρο και αυτές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Giwrgos296

  ότι απαγορεύεται ανθίζει στη μαύρη αγορά,όπως ήταν το αλκοόλ,ναρκωτικά τώρα και στο μέλλον ο καπνός,υπάρχει τελικά πολύ ελευθερία επιλογής

 2. avatar lexas

  Καλά κάνουν! Επίσης προτείνω να απαγορευτεί η χρήση του αυτοκινήτου λόγω των πολλών τροχαίων που παρατηρούνται, η χρήση του αεροπλάνου διότι αν πάθει βλάβη την κάτσαμε, η χρήση των πλοίων γιατί ευθύνονται για πολλούς πνιγμούς, όλες οι βιομηχαμικές μονάδες λόγω της ρύπανσης και της αύξησης του φαινομένου του θερμοκηπίου, το ποδόσφαιρο διότι είναι μαγνήτης χούλιγκαν και πάρα πολλά άλλα...

  1. avatar Social Distortion

   Όλα αυτά που περιγράφεις είναι απαραίτητα. Το κάπνισμα είναι εθισμός. Εάν εσύ χρειαστείς μεταμόσχευση πνευμόνων καί νοσηλεία καί μετά δεν μπορείς να δουλέψεις, θα βρίζεις το κράτος που δεν στα έδωσε δωρεάν καί δεν σου δίνει μιά σύνταξη από τα σαράντα?
   Ένας καπνιστής.

   1. avatar lexas

    Το κάπνισμα είναι φίλε απόλαυση. Καταστροφικό, δε λέω.. Αλλά απόλαυση....
    Και για ποιο δωρεάν πράγμα μιλας ακριβώς? Για αυτό που με αναγκάζουν να πληρώνω κάθε δίμηνο? Φίλε η δημόσια περίθαλψη δεν ήταν ποτέ δωρεάν. Πληρώναμε πάντα αγαπητέ. Ποτέ δεν ήταν τσάμπα.

 3. avatar KJ4576

  Παρόλο που δεν είμαι καπνιστής ( και δεν έχω σκοπό να γίνω ) δεν θα μου προκαλούσε ενθουσιασμό κατι τέτοιο εδώ στην Ελλάδα.Συμφωνώ με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, αλλα η ολική απαγόρευσή του φαντάζει υπερβολική. Η σωστή ενημέρωση στην παιδική ηλικία τόσο από το σχολείο όσο και από τους γονείς είναι αυτή που μπορεί να εμποδίσει κάποιον να αρχίσει το κάπνισμα, όμως απο εκέι και πέρα ειναι επιλογή του καθενός.

 4. avatar ΜΟΡΤΗΣ

  Αυτή είναι χώρα - πρώτυπο. Όχι σα και μας τους θεριακλήδες. Μακάρι να γινόταν και στην Ελλάδα το ίδιο!

  1. avatar elf

   και τα έσοδα από τον φόρο καπνού και οτι σχετίζεται ε αυτόν από που θα τα έβρισκαν ???

   1. avatar MHXANIKOS

    Θα τα έβρισκαν από τα νοσοκομειακά και άλλα έξοδα που δημιουργούνται από τα αποτελέσματα του καπνίσματος. Νομίζεις τυχαία το έκαναν αυτό οι Αυστραλοί;

    1. avatar elf

     Δεν είμαι σε θέση να ξέρω με πιο σκεπτικό το έκαναν ούτε που αποσκοπούν αλλά τα χρήματα που παίρνει από φόρους δεν αντιστοιχίσουν ούτε στο 10% σε αυτά που παρέχει στα νοσοκομεία για να καλύψει τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα
     Έχω και την εντύπωση πως δεν έχουν και αντίστοιχους φόρους καπνού στην Αυστραλία

  2. avatar Sid

   αν γινοταν αυτο εδω θα ειχαμε εξεγερση!

 5. avatar atsalomagas

  Μειον ενας προορισμος μεταναστευσης για μενα..

 6. avatar likos

  και μετά ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλητερα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει