Η Αυστραλία ενδέχεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαγορεύσει εντελώς το κάπνισμα και την πώληση τσιγάρων.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιβάλλει στις καπνοβιομηχανίες να σταματήσουν την κυκλοφορία των τσιγάρων τους στην πολύχρωμη συσκευασία, επιστήμονες και κορυφαίες υγειονομικές οργανώσεις καλούν την πολιτεία να κάνει το επόμενο βήμα και να απαγορεύσει εντελώς το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση από τον Δεκέμβριο, τα τσιγάρα θα κυκλοφορούν σε ομοιογενή πακέτα που θα φέρουν μόνο τις γνωστές προειδοποιήσεις για τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος.

«Πιστεύουμε ότι μετά τη δικαστική δικαίωσή μας θα επιτευχθεί ο στόχος μας οι καπνιστές της χώρας να μειωθούν στο 10% από 15% που είναι σήμερα» είπε η υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Ρόξον.

Η ίδια πρόσθεσε ότι τα οφέλη θα είναι τεράστια για την υγεία των πολιτών, αλλά και για τα δημόσια ταμεία. Οι ασθένειες από το κάπνισμα επιβαρύνουν με δισεκατομμύρια δολάρια τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και την παραγωγικότητα.

«Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων» προτείνουν οι ειδικοί, αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει ακόμα διατεθειμένη για το συγκεκριμένο μέτρο.

Οι καπνοβιομηχανίες με τη σειρά τους προειδοποιούν ότι μετά τη δικαστική απόφαση υπάρχει ο κίνδυνος «να πλημμυρίσει η αγορά με λαθραία και φτηνά τσιγάρα, χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του αριθμού των καπνιστών». Απειλούν, ακόμα, πως «η εκστρατεία κατά της δικαστικής απόφασης θα συνεχιστεί».

Όταν η κυβέρνηση Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να νομοθετήσει υπέρ του «σκέτου» πακέτου οι καπνοβιομηχανίες προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν τα τσιγάρα τους στα πολύχρωμα πακέτα με την ένδειξη της φίρμας τους τυπωμένη πάνω σ’ αυτά και με το επιχείρημα ότι η απόφαση της κυβέρνησης παραβιάζει το συνταγματικό νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (άρθρο 51- παράγραφος 31) πήγαν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Όπως αποδείχθηκε, όμως, ατύχησαν, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να θέσει τη νέα νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ.

Την όλη υπόθεση παρακολουθούσαν από πολύ κοντά τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και η Νέα Ζηλανδία που τώρα πλέον μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας για να θεσπίσουν παρόμοιο μέτρο και αυτές.