Η κυβέρνηση του Ισημερινού διέψευσε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα Γκάρντιαν σύμφωνα με το οποίο αποφάσισε ήδη να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, τονίζοντας ότι μόνον ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα μπορεί να λάβει την απόφαση αυτή.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται στο πλαίσιο έρευνας για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, υπόθεση που ο ίδιος χαρακτηρίζει πρόσχημα για να εκδοθεί εν συνεχεία στις ΗΠΑ.

Ο πρώην χάκερ, ο οποίος είχε προκαλέσει οργή στην Ουάσινγκτον το 2010 όταν ο ιστότοπος που ίδρυσε είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, λέει πως φοβάται για τη ζωή του σε περίπτωση που εκδοθεί στη χώρα αυτή.

Ο Κορέα δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως θα πάρει μια απόφαση για το αίτημα του Αυστραλού πριν από το τέλος της εβδομάδας και ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Ρικάρδο Πατίνιο για να συζητήσουν το ζήτημα.

Όμως ο Γκάρντιαν, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο Ισημερινός έχει αποφασίσει ήδη να χορηγήσει άσυλο στον Ασάνζ.

Ο Κορέα απάντησε άμεσα μέσω Twitter.

«Η φήμη για το άσυλο στον Ασάνζ είναι ψευδής. Απόφαση για το θέμα δεν έχει ληφθεί ακόμα. Περιμένω την έκθεση του ΥΠΕΞ», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στην πόλη Αμπάτο, ο ΥΠΕΞ Πατίνιο αντιμετώπισε επικριτικά το δημοσίευμα. «Οι ανώνυμες πηγές είναι άχρηστες. Μόνον ο πρόεδρος κι εγώ θα λάβουμε την απόφαση… δεν υπάρχει τίποτε ακόμη», δήλωσε. Νωρίτερα, ο Πατίνιο είχε επισημάνει ότι το Κίτο εξετάζει όχι μόνο εάν και κατά πόσον θα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, αλλά και το πώς θα μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη από τις βρετανικές αρχές σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση γι’ αυτό και ο Αυστραλός χρειαστεί να μεταβεί στη Λατινική Αμερική. «Θα είναι δυνατόν αυτό;», διερωτήθηκε ο Πατίνιο, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να του συμφωνηθεί να του εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη».

Ο Ασάνζ έχει παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του και η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι θα τον συλλάβει εάν βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Νάιτσμπριτζ. Το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει στις αρχές του Ισημερινού ότι προτίθεται να εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία, ανέφερε το Φόρεϊν Όφις σε ανακοίνωσή του χθες.

Ο Κορέα, που δηλώνει εχθρός των «διεφθαρμένων ΜΜΕ» και του «ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ», έχει εκφράσει συμπάθεια στον Ασάνζ, αλλά επισημαίνει ότι σέβεται το νομικό σύστημα της Βρετανίας και το διεθνές δίκαιο. Ειδικοί λένε πως ακόμα κι αν το Κίτο του χορηγήσει πολιτικό άσυλο, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.

Οι αρχές της Βρετανίας και του Ισημερινού συζητούν για το ζήτημα τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη πως έχουν καταλήξει σε λύση.