Τις απειλές των βρετανικών αρχών να εισβάλουν στην πρεσβεία του στο Λονδίνο κατήγγειλε χθες ο Ισημερινός, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφαση για τη χορήγηση ή μη πολιτικού ασύλου στον Τζούλιαν Ασάνζ.

«Σήμερα δεχθήκαμε από το Ηνωμένο Βασίλειο την ευθεία απειλή, και γραπτώς, ότι είναι πιθανή μία έφοδος στην πρεσβεία μας στο Λονδίνο εάν ο Ισημερινός δεν παραδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ισημερινός απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την ευθεία αυτή απειλή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίτο.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο Ισημερινός θα ανακοινώσει σήμερα στις 12.00 την απόφαση σχετικά με την αίτηση του Τζούλιαν Ασάνζ για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε χθες ότι το Λονδίνο είναι αποφασισμένο να εκδώσει τον ιδρυτή του Wikileaks. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να εκδώσει τον κ. Ασάνζ στη Σουηδία και παραμένουμε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε αυτήν την υποχρέωση», δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, «η στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι απαράδεκτη, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε δικαιϊκό επίπεδο. Μία άνευ αδείας είσοδος στην πρεσβεία του Ισημερινού θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της σύμβασης της Βιέννης περί διπλωματικών αποστολών», δήλωσε ο Ρικάρντο Πατίνο.

Το Λονδίνο θα μπορούσε να επικαλεσθεί σε περίπτωση επέμβασης νόμο του 1987 για το καθεστώς των διπλωματικών και προξενικών χωρών, ο οποίος επιτρέπει την άρση της διπλωματικής ασυλίας μίας πρεσβείας στο βρετανικό έδαφος.

Εκπρόσωπος του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ότι η απειλή για εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο είναι εξαιρετικά σοβαρή και ότι οι συνήγοροι του Ασάνζ την θεωρούν παράνομη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δέκα αστυνομικοί ήταν παρόντες μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Κένσινγκτον, ενώ συγκέντρωση οργανώνεται μέσω του Twitter σήμερα στον ίδιο χώρο.