Μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει στο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τις 19 Ιουνίου για ν΄αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται στο πλαίσιο των ερευνών για μια υπόθεση βιασμού.

Ο Ασάνζ έχει εκφράσει φόβους ότι μπορεί στη συνέχεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει απάντηση για το θέμα, αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Κορέα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ισημερινού ECTV.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού τόνισε ότι θα έχει αύριο επαφές με διπλωμάτες της χώρας του διαπιστευμένους στο Λονδίνο και με τον υπουργό Εξωτερικών Ρικάρντο Πατίνο για να λάβει απόφαση.

Ο Κορέα, ηγέτης της αριστεράς και πολύ επικριτικός απέναντι στην Ουάσινγκτον, έχει εκφράσει συμπάθεια για τον Ασάνζ και έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «αν αποδειχθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του, αυτός είναι λόγος για να τού χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Υφίσταται η ποινή του θανάτου στις ΗΠΑ για πολιτικά εγκλήματα» σύμφωνα με τον Κορέα.