Καταδίκη σε θάνατο για μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο

Η ζημιά για μεγάλες ιρανικές τράπεζες ανήλθε στα 2,6 δισ. ευρώ


ΚΟΣΜΟΣ
16:17
30/07/2012
Καταδίκη σε θάνατο για μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο
3
loading

Τέσσερα άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο από την ιρανική δικαιοσύνη στη δίκη για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στα χρονικά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. Τριάντα εννέα κατηγορούμενοι δικάστηκαν για την εμπλοκή τους στη μεγάλη οικονομική απάτη.

«Σύμφωνα με την ετυμηγορία, τέσσερα άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο», δήλωσε ο Γολάμ Χοσέιν Μοχσενί-Ετζεΐ, ο γενικός εισαγγελέας στο Ιράν και εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών. Διευκρίνισε ότι δύο άτομα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και τα άλλα σε ποινές φυλάκισης έως 25 έτη. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν για διαφθορά, ενεργή ή παθητική, με σκοπό τον προσωπικό πλουτισμό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η δίκη άρχισε το Φεβρουάριο αλλά η ταυτότητα των καταδίκων δεν έγινε γνωστή.

Το πρωτοφανούς μεγέθους σκάνδαλο στη χώρα αυτή σύμφωνα με το κοινοβούλιο, αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2011, κάνοντας πολλούς διευθυντές αρκετών μεγάλων ιρανικών τραπεζών να χάσουν τη δουλειά τους και σπιλώνοντας την κυβέρνηση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Το σκάνδαλο περιλαμβάνει πλαστές εγγυητικές επιστολές που αποσπάστηκαν με πρακτικές διαφθοράς, τις οποίες χρησιμοποίησαν διευθυντές μιας ιρανικής επενδυτικής εταιρίας για να εξασφαλίσουν τεράστια δάνεια με τα οποία θα γινόταν η εξαγορά αρκετών μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων. Το συνολικό ύψος της οικονομικής απάτης σε βάρος αρκετών μεγάλων ιρανικών τραπεζών είχε εκτιμηθεί τότε ότι ανερχόταν σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υπόθεση ήταν αιτία να ξεσπάσει πολιτική διαμάχη μεταξύ του υπερσυντηρητικού ρεύματος του καθεστώτος, το οποίο κυριαρχεί στο Κοινοβούλιο και το δικαστικό σύστημα και της κυβέρνησης του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο υπουργός Οικονομίας Σαμσεντίν Χοσεϊνί απειλήθηκε με αποπομπή από το ιρανικό κοινοβούλιο, ενώ βουλευτές και μέσα ενημέρωσης που δεν πρόσκεινται στον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ κατηγόρησαν το βασικό σύμβουλό του Ραχίμ Εσφαντιάρ Μασαϊέ ότι ενέχεται στο σκάνδαλο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Λιβελούλα

  Αχα!!! Θέλω να δω πότε θα τολμήσει κάποιος εξυπνάκιας να το ξανακάνει εκεί....Όχι σαν εδώ που μόνο αγαλμα δεν τους στήνουμε!!!!!

  1. avatar Q mark

   Συμφωνούμε! Η ατιμωρησία, αυτά τα αποτελέσματα έχει.
   Μη ξεχνάμε όμως ότι σε χώρες όπως το Ιράν, τα πράγματα είναι άγρια για το μέσο πολίτη, ειδικά για τις γυναίκες!
   Εκεί κλέψει, κόψει χέρι,
   απατήσει, λιθοβολήσει,
   και πάει λέγοντας ..

   1. avatar Λιβελούλα

    Εντάξει ? μαρκ το ξέρω δεν συμφωνώ με όλες τις πρακτικές εννοείται. Και είναι άλλο πράγμα να κλέψεις ένα ψωμί γιατί πεινας και άλλο δις για να πλουτίσεις. Τον λιθοβολισμό λόγω υποτιθέμενης συνηθως υποψίας δεν θα το σχολιάσω καν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει