Το Ιράν αναμένει ότι θα έχει και νέες συνομιλίες με τις διεθνείς δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα ύστερα από έναν ατελέσφορο γύρο διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα αυτό τον μήνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Η αποτυχία να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου από την Τεχεράνη, που η Δύση θεωρεί ότι στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, έχει εντείνει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας ότι το Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικό πλήγμα.

«Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, αλλά αν όλα κυλήσουν ομαλά τότε θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Σαλεχί στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Μια κατάρρευση (των συνομιλιών) δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Τα κενά μπορούν να κλείσουν μόνο μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Σαλεχί είπε ότι το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου έπρεπε να αναγνωριστεί εξαρχής. «Είναι ζήτημα αρχής», σχολίασε.

Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιδιώκει να κατασκευάσει ατομικά όπλα και υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αποσκοπεί σε πολιτική χρήση για τον τομέα της ενέργειας.

Το Ισραήλ θεωρείται ευρέως ως η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή με δυνατότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων και επικαλούμενο τις απειλές των Ιρανών ηγετών εναντίον της ίδιας της ύπαρξής του, έχει κάνει σαφές ότι θα επιτεθεί στο ισλαμικό αυτό κράτος αν αποτύχει η διπλωματία.

Ο Σαλεχί δήλωσε ότι το Ιράν δεν επιθυμεί να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ έναν κομβικό θαλάσσιο δίαυλο στον Κόλπο μέσω του οποίου μετακινείται το 40% της ποσότητας πετρελαίου που διακινείται παγκοσμίως δια θαλάσσης.
«Αλλά αν αναγκαστούμε, τότε το Ιράν θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί την εδαφική του κυριαρχία και τα εθνικά του συμφέροντα», πρόσθεσε.

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσον το Ιράν προτίθεται να κλείσει τον θαλάσσιο αυτόν δίαυλο δεδομένων των σφοδρών αντιποίνων υπό τις ΗΠΑ που πιθανόν να προκαλέσει.