Το «παρακλάδι» της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική, η οργάνωση AQIM, είναι η πλουσιότερη απ τις ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται τώρα στις ερημικές εκτενείς τοποθεσίες στο βόρειο Μαλί, «αλλά και το πλουσιότερο ‘παρακλάδι’ της ίδιας της Αλ Κάιντα», τόνισε η αμερικανική Στρατιωτική διοίκηση της Αφρικής, η AFRICOM.

Επισήμανε εξάλλου ότι, «η AQIM ευθύνεται για απαγωγές αλλοδαπών, για την απελευθέρωση των οποίων ζητεί λύτρα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, πλουτίζοντας διαρκώς».

Ο στρατηγός των Ηνωμένων Πολίτειών Κάρτερ Χαμ τόνισε σχετικώς, επισκεπτόμενος τη Σενεγάλη ότι, ως εκ τούτου, η διεθνής κοινότητα και η κυβέρνηση του Μαλί είναι αντιμέτωπες πλέον με «περίπλοκη πρόκληση» ενώ εξέφρασε «λύπη», που το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε με επιτυχία όσο, ακόμα, η παρουσία της AQIM «δεν ήταν τόσο καλά οργανωμένη κι ενισχυμένη». Απέκλεισε, ιδίως, τη χρήση μιας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο έδαφος, όμως απ την άλλη δεν απέκλεισε «την πτήση, στο μέλλον, αμερικανικών μη-επανδρωμένων αεροπλάνων στο εναέριο χώρο» αυτής της εν πολλοίς ερημικής περιοχής.

Στο Μαλί στη δυτική Αφρική, αν και για πολλά χρόνια διεκρίνετο για πολιτική σταθερότητα, φέτος στις 22 Μαρτίου εκδηλώθηκε με επιτυχία ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, στη σκιά του οποίου οι Τουαρέγκ ενίσχυσαν στο βόρειο Μαλί ( σχεδόν στα 2/3 της επικράτειας) τις θέσεις τους, δημιουργώντας σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές «απειλή», τόσο την περιφερειακή, όσο και τη διεθνή ασφάλεια.

Λόγω της απορρέουσας αβεβαιότητας, σχεδόν μισό εκατομμύριο άμαχοι εκτοπίστηκαν, στο εσωτερικό του Μαλί, αναφέρουν οι επιτόπου υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Μελετώνται πλέον σε Ουάσινγκτον και Παρίσι, που είναι η πρώην αποικιακή δύναμη, οι λεπτομέρειες μιας αφρικανικής στρατιωτικής παρέμβασης, αλλά με δυτική στήριξη, «χάρη στην οποία θα καταστεί εφικτή η επανένωση του Μαλί», προσθέτουν οι ίδιοι μιλώντας στο Ρόιτερς.

Πάντως, την 5η Ιουλίου η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το Μαλί, δεν περιείχε την εντολή για στρατιωτική παρέμβαση.

‘Οπως επίσης τόνισε ο στρατηγός Χαμ, οι Τουαρέγκ “ενισχύονται με οπλισμό που απωλέσθηκε, κατά περίεργο τρόπο, όσο διαρκούσαν πέρυσι οι σφοδρές συγκρούσεις στο εσωτερικό της γειτονικής Λιβύης”.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Μαλί Ντιονκούντα Τραορέ, που χλευάστηκε από όχλο πιστό στους πραξικοπηματίες τον Μάιο, αναμένεται αύριο Παρασκευή στο Μπαμακό, μετά πολλών εβδομάδων παραμονή του στην αλλοδαπή.

«Ο πρωταρχικός σκοπός του Τραορέ θα είναι, να σχηματίσει μια πολιτική κυβέρνηση έως την πρώτη Αυγούστου», ανέφεραν στο Ρόιτερς σήμερα στενοί του συνεργάτες.