Στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) άνοιξαν οι κάλπες στα 6.600 εκλογικά τμήματα 13 πόλεων της Λιβύης και θα κλείσουν στις δέκα το βράδυ. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Περίπου 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το Σώμα των αντιπροσώπων που θα διαδεχθεί το προσωρινό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ ένοπλες ομάδες στην ανατολική Λιβύη διέκοψαν τουλάχιστον τις μισές πετρελαϊκές εξαγωγές της βορειοαφρικανικής χώρας για να πιέσουν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους να εκχωρηθεί στις περιοχές τους μεγαλύτερη αυτονομία, ενόψει των πρώτων ελεύθερων βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα στη χώρα.

Ένα ελικόπτερο το οποίο μετέφερε προεκλογικό υλικό αναγκάστηκε να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση κοντά στην Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, αφού επλήγη από τα πυρά ενός αντιαεροπορικού όπλου κι ένας άνθρωπος που επέβαινε σε αυτό σκοτώθηκε, είπε αξιωματούχος.

Οι εκλογές για την ανάδειξη μιας μεταβατικής βουλής είναι η πρώτη χαρακτηριζόμενη ως ελεύθερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Λιβύη εδώ και πάνω από μισόν αιώνα και σημειώνεται περίπου ένα χρόνο μετά την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έπειτα από μια εξέγερση που κλιμακώθηκε σε εμφύλια σύρραξη, με τους αντάρτες να υποστηρίζονται από το NATO.

Όμως μια σειρά επιθέσεων σε εκλογικά κέντρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας και οι εκκλήσεις για να υπάρξει αποχή στην περιοχή δείχνουν το πώς οι περιφερειακές διενέξεις που καταστέλλονταν υπό τον Καντάφι έχουν έλθει στο προσκήνιο σε μια χώρα όπου οι ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να είναι ισχυρότερες από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις του νέου καθεστώτος.