Σε μουσείο πρόκειται να μετατραπεί το συγκρότημα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη Ταμ Λουάνγκ, απ΄ όπου απεγκλωβίστηκαν 12 παιδιά και ο προπονητής τους του ποδοσφαίρου αφού παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί περίπου 17 ημέρες, σύμφωνα με το BBC.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των σωστικών αρχών, το μουσείο θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εκτυλίχθηκε η επιχείρηση διάσωσης και αναμένεται να είναι «μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο» για τη χώρα.

Εξάλλου, τουλάχιστον δύο εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνει ταινία η περιπέτεια των παιδιών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη. Βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών που περιβάλλουν μια μικρή πόλη, την Μάε Σάι, στην επαρχία της βόρειας Ταϊλάνδης Τσιάνγκ Ράι, στα σύνορα με τη Μιανμάρ (Βιρμανία).

Η περιοχή αυτή δεν είναι ανεπτυγμένη και δεν διαθέτει πολλές τουριστικές δομές.

«Η περιοχή θα γίνει ένα ζωντανό μουσείο, για να μαθευτεί πώς εκτυλίχθηκε η επιχείρηση. Θα υπάρχει μια διαδραστική βάση δεδομένων. Θα γίνει ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της Ταϊλάνδης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην κυβερνήτης και επικεφαλής της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-οτσά έχει ωστόσο προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, τόσο εντός όσο και εκτός του σπηλαίου, για την ασφάλεια των τουριστών.

Δεν είναι σαφές αν το μουσείο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο καθώς στην Ταϊλάνδη σημειώνονται συχνά πλημμύρες την εποχή των μουσώνων που διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.