Η Ιταλία θα ζητήσει από την ΕΕ μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο μιλώντας στην εφημερίδα la Stampa, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες μέλη θα πρέπει να διαθέτουν το ίδιο δημοσιονομικό σύστημα και σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με το δημόσιο χρέος της να ισοδυναμεί περίπου με το 130% του ΑΕΠ της. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα σχέδια της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας ίσως προσθέσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στις ετήσιες δημόσιες δαπάνες της χώρας.

«Τους επόμενους μήνες η στάση της κυβέρνησης θα αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν», τόνισε ο Ντι Μάιο που είναι και υπουργός Εργασίας.

«Θα κινηθούμε για να κερδίσουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και την πιθανότητα να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στον δημοσιονομικό τομέα και τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας», εξήγησε.

Ο Ντι Μάιο επεσήμανε πως πιστεύει στην Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί προς ένα μοντέλο στο οποίο τα δημοσιονομικά συστήματα και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας όλων των χωρών μελών θα είναι ίδια.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας είχε διευκρινίσει ότι η χώρα δεν θα υιοθετήσει φέτος μέτρα για να περιορίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.