Κατηγορίες για κλοπή εμπορικών απορρήτων αντιμετωπίζει ο 45χρονος Χουάνγκ Κεζούε, Κινέζος ερευνητής που εργαζόταν στην Dow AgroScience, θυγατρική της de Dow Chemical, πρωτοπόρα αμερικανική εταιρεία στην αγροχημεία και την βιοτεχνολογία.

Ο ερευνητής φέρεται να έχει διαβιβάσει στην Κίνα εμπορικά απορρήτων που σχετίζονται με τα εντομοκτόνα.

Ο Κεζούε για πρώτη φορά οδηγήθηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου, όπου και του απαγγέλθηκαν 17 κατηγορίες.

Ερευνητής της γενετικής μηχανικής, ο συλληφθείς εργαζόταν στην ανάπτυξη στον σπινοσυνών, ουσιών που επιτίθενται στο κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων, έναν τομέα στον οποίο η εταιρεία έχει επενδύσει σοβαρά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παρότι είχε υπογράψει συμφωνία επιστευτικότητας, ο Κεζούε φέρεται να έχει περάσει στην Κίνα ζωτικές πληροφορίες από τον ερευνητικό τομέα του. Ιδιαίτερα έχει υπογράψει άρθρο για τις σπινοσύνες, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 από κινεζικό Πανεπιστήμιο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει άδεια από την Dow. Τρεις μήνες αργότερα έλαβε επιχορήγηση από το Πεκίνο για τις έρευνές του.

Ο Κινέζος ερευνητής αντιμετωπίζει ποινή 15ετούς κάθειρξης και πρόστιμο 500.000 για καθεμία από τις 15 κατηγορίες για κατασκοπεία και φυλάκισης 10 ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων για τις υπόλοιπες κατηγορίες που αφορούν μεταφορά κλεμμένης περιουσίας.