Η αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Άντονι Κένεντι «θα ξεκινήσει αμέσως», όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει να επιλέξουμε κάποιον που θα είναι εκεί για 40 χρόνια, 45 χρόνια», δήλωσε χθες ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Βόρεια Ντακότα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνταξιοδότηση του 81 ετών συντηρητικού δικαστή Κένεντι, ο οποίος όμως πήρε συχνά το μέρος των πιο φιλελεύθερων δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, δίνει την ευκαιρία στον Αμερικανό πρόεδρο να αλλάξει την ισορροπία σε αυτό προς τα δεξιά για τις επόμενες δεκαετίες.

«Ελπίζω ότι θα επιλέξουμε κάποιον που θα είναι εξαιρετικός», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Η συνταξιοδότηση του Κένεντι, που αποσύρεται στις 31 Ιουλίου, δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο την ευκαιρία να επιλέξει δεύτερο δικαστή για το Ανώτατο Δικαστήριο από τότε που ανέλαβε την προεδρία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ θα ξεκινήσει σύντομα να παίρνει συνεντεύξεις από πιθανούς υποψήφιους, επιλέγοντας από έναν κατάλογο με 25 ανθρώπους, που έχει συντάξει η συντηρητική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Federalist Society. Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να διοριστεί ο νέος δικαστής από τη Γερουσία το φθινόπωρο.

Οι αξιωματούχοι αυτοί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων του Τραμπ κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων της βουλής, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, βαθιά διχασμένο μέχρι στιγμής μεταξύ των πιο συντηρητικών και των πιο φιλελεύθερων δικαστών, έχει δώσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά νίκες στον Τραμπ σε πολιτικά φορτισμένες υποθέσεις.

Η πιο πρόσφατη απόφασή του ήταν να κρίνει νόμιμο την Τρίτη το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε ανθρώπους προερχόμενους κατά κύριο λόγο από μουσουλμανικές χώρες.

Αν και ο Κένεντι ήταν ένας συντηρητικός δικαστής, που διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν, η ψήφος του δεν θεωρούνταν δεδομένη, καθώς είχε ταχθεί με το μέρος φιλελεύθερων δικαστών σε πολλά ζητήματα, όπως η επέκταση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και η διατήρηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.