Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη μεξικανική εφημερίδα «La Jornada», ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης παραδέχτηκε ότι είχε μερίδιο ευθύνης στις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων στην Κούβα στα χρόνια 1960 και 1970.

Ο 84χρονος δήλωσε ότι: «Εάν είναι κάποιος που έχει ευθύνη για αυτό είμαι εγώ. Αλλά είναι σαφές ότι εκείνη την εποχή δεν μπορούσα να ασχοληθώ με το ζήτημα αυτό… Ήμουν απορροφημένος από την κρίση του Οκτωβρίου 1962, τον πόλεμο, τα πολιτικά ζητήματα»

«Το να ξεφύγεις από τη CIA που αγόραζε τόσους και τόσους προδότες, δεν ήταν απλό πράγμα αλλά εάν πρέπει να αναλάβει κάποιος την ευθύνη, αναλαμβάνω τη δική μου, και δεν πρόκειται να ψάξω και για άλλους υπεύθυνους», ανέφερε ο Φιντέλ Κάστρο.

Τη δεκαετία του ’60 εκτός από τους ιερείς και τους φανατικούς χριστιανούς που θεωρούνταν ότι είχαν «ιδεολογικές αποκλίσεις», οι ομοφυλόφιλοι στέλνονταν σε στρατόπεδα αναμόρφωσης, ενώ και στη δεκαετία του ’70 οι διακρίσεις σε βάρος τους συνεχίστηκαν κυρίως κατά ομοφυλόφιλων καλλιτεχνών, που περιθωριοποιούνταν ή στέλνονταν στην εξορία.

Έκτοτε η κατάσταση βελτιώθηκε πολύ για τους ομοφυλόφιλους, χάρη στην ανιψιά του Φιντέλ και κόρη του αδελφού του, Ραούλ, τη σεξολόγο Μαριέλ που ήταν επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, αγωνίστρια των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ.

Η Μαριέλ που υποστηρίζει την ένωση ατόμων του ιδίου φύλου είχε δηλώσει πέρσι ότι πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά για το ζήτημα αυτό στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.