Με την υπόσχεση ότι θα είναι «ο πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων», ο Μοχάμεντ Μόρσι απευθύνθηκε απόψε για πρώτη φορά στο λαό της Αιγύπτου, με τά την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Ο Μόρσι απέτισε φόρο τιμής στους «μάρτυρες» της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο του 2011 και υποσχέθηκε να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.

«Δεν θα ήμουν σήμερα εδώ ως πρώτος πρόεδρος εκλεγμένος με την ελεύθερη βούληση των Αιγυπτίων χωρίς τη χάρη του Θεού και το αίμα των μαρτύρων», τόνισε ο Μόρσι και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τους μάρτυρες, τις ψυχές των μαρτυρών, τις μητέρες και τους πατέρες τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους 850 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εξέγερση.

Ο Μόρσι διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος «όλων των Αιγυπτίων, χωρίς καμία εξαίρεση», ακόμη και αυτών που ζουν στο εξωτερικό και έκανε έκκληση για εθνική ενότητα γιατί, όπως είπε, η ενότητα είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η χώρα τους δύσκολους καιρούς.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί και θα προστατεύσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Αίγυπτος. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των σημαντικότερων διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει το Κάιρο είναι και οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1979 με το Ισραήλ.