Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες είπε χθες ότι οι ιατρικές εξετάσεις που διεξήχθησαν μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο στην οποία υποβλήθηκε έδειξαν πως η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ασθένειά του, η οποία έχει μετατραπεί σε μονομανία για τους περισσότερους στη χώρα.

Ο Τσάβες σταδιακά αυξάνει τις δημόσιες εμφανίσεις του, έπειτα από εβδομάδες που έστελνε μηνύματα κυρίως μέσω του Twitter και με τηλεφωνήματα στην κρατική τηλεόραση, καθώς ανέρρωνε από τη ραδιοθεραπεία.

Ο πρόεδρος, ο οποίος υποβλήθηκε σε τρεις επεμβάσεις για την αφαίρεση καρκινικών όγκων από την περιοχή της λεκάνης, είπε ότι οι τακτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε «πριν από μερικές ώρες έδειξαν ότι όλα είναι απολύτως καλά. Μετά την επέμβαση και τη ραδιοθεραπεία, νοιώθω πολύ καλά», μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Δεν είπε εάν θα χρειαστεί άλλη θεραπεία ή αν θα επιστρέψει στην Κούβα, όπου έγινε το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας του πέρυσι.

Αύριο Δευτέρα ο Τσάβες θα υποβάλλει την υποψηφιότητά επίσημα και θα ηγηθεί μιας μεγάλης πορείας.

«Έχω πίστη στο Θεό, στην επιστήμη και στη θέλησή μου να ζήσω για να συνεχίσω να μάχομαι για αυτή τη χώρα», είπε ο Τσάβες, παραδεχόμενος ότι η ραδιοθεραπεία ήταν «δύσκολη».

Οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις στη χώρα δείχνουν ότι ο Τσάβες προηγείται του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, του 39χρονου Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος σήμερα θα μιλήσει σε μια δική του προεκλογική συγκέντρωση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των πολιτών θεωρούν πως ο πρόεδρος θα ανανήψει, παρά τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα σε έντυπα της αντιπολίτευσης για το ότι του απομένουν «μήνες» ζωής, όπως συμβαίνει συνεχώς αφότου ανακοίνωσε πως είχε καρκίνο τον Ιούνιο.