Να πάνε μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν την Κυριακή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών κάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τους Γάλλους ψηφοφόρους και ειδικά όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί.

«Καλώ τους Γάλλους να ψηφίσουν», είπε ο Ολάντ σε μια επίσκεψή του σε ένα σχολείο στην Ουάζ, στη βόρεια Γαλλία. «Τους καλώ να μας δώσουν μια μεγάλη πλειοψηφία, στέρεη και συνεκτική», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay/Fiducial το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και οι σύμμαχοί του που τοποθετούνται αριστερότερα στο πολιτικό φάσμα θα καταλάβουν από 290 ως 320 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ξεπερνώντας το όριο των 289 εδρών που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία. Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, ο Ολάντ θα μπορεί να προωθεί νόμους ακόμα και εάν η αντιπολίτευση αντιτίθεται σε αυτή, επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η δεξιά, με μεγαλύτερο κόμμα την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) θα καταλάβει 209 ως 247 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλάβει ξανά έδρες στην Εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά μετά τα μέσα του 1980.

Στην πόλη Ενάν-Μπομόν στη βόρεια Γαλλία, μια χωριστή δημοσκόπηση κατέδειξε ότι η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του FN, θα κερδίσει στον πρώτο γύρο των βουλευτικών, καθώς η περιοχή θεωρείται προπύργιό της, με 32%, αλλά δεν αναμένεται να έλθει πρώτη στον δεύτερο γύρο, Κατά την δημοσκόπηση αυτή, επίσης της OpinionWay/Fiducial, ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λικ Μελανσόν θα συγκεντρώσει 24% στον πρώτο γύρο, πίσω από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ που αναμένεται να συγκεντρώσει 25%.

Στον δεύτερο γύρο, ο Κεμέλ φέρεται ότι θα κερδίσει την Λεπέν με 53% έναντι 47%. Η Λεπέν θα έχανε και από τον Μελανσόν στον δεύτερο γύρο, πάντα σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή.