Διορία ως την Παρασκευή το μεσημέρι έδωσαν σήμερα οι σύροι αντάρτες στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο Κόφι Ανάν για τερματισμό της βίας στη Συρία.

Οι αντάρτες τονίζουν ότι αν αυτό δεν συμβεί τότε θα αναγκαστούν να αποδεσμευτούν από το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου και να προστατέψουν τους πολίτες.

«Εάν το συριακό καθεστώς δε σεβαστεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, η διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανακοινώνει ότι δε θα δεσμεύεται πλέον από το σχέδιο Ανάν και ότι το καθήκον μας θα είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ελεύθερος Δημοκρατικός Στρατός.

«Μετά τη βάρβαρη σφαγή γυναικών και παιδιών στη Χούλα ανακοινώνουμε ότι τίποτα πλέον δε δικαιολογεί το μονομερή σεβασμό της εκεχειρίας γιατί ο ‘Ασαντ έθαψε το σχέδιο Ανάν εις γνώσιν όλου του κόσμου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι αντάρτες υπογραμμίζουν ότι διατύπωσαν το τελεσίγραφο αυτό στο καθεστώς προκειμένου να εφαρμόσει το από έξι σημεία ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν, κυρίως «την άμεση κατάπαυση του πυρός, τη διακοπή κάθε μορφής βία, την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων του καθεστώτος από τις κατοικημένες περιοχές, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές, την απελευθέρωση των κρατουμένων, την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χώρα, την ελευθερία πραγματοποίησης ειρηνικών διαδηλώσεων».

Οι αντάρτες ζητούν επίσης δέσμευση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίον της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ και ότι θα αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για να επιστρέψει η εξουσία στο λαό.