Δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την αντιπολίτευση στην Αυστραλία και τον Τόνι Άμποτ η κόντρα στην ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας γύρω από την πολύκροτη υπόθεση του βουλευτή, Κρέιγκ Τόμσον -ο οποίος κατηγορείται ότι κακοδιαχειρίστηκε μισό εκατομμύριο δολάρια, όταν ήταν ακόμα γραμματέας του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση του Newspoll για την εφημερίδα «The Australian» η δημοτικότητα της πρωθυπουργού Τζούλιας Γκίλαρντ και της κυβέρνησής της σημείωσαν ανοδική πορεία.

Την αντίθετη πορεία ακολούθησε η δημοτικότητα του συντηρητικού Συνασπισμού και του Τόνι ‘Αμποτ, ενώ στο ίδιο ποσοστό παρέμεινε το ποσοστό του κόμματος των πράσινων. Πιο συγκεκριμένα, η δημοτικότητα της Τζούλια Γκίλαρντ, αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η δημοτικότητα του Τόνι ‘Αμποτ μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην ερώτηση ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για τη θέση του πρωθυπουργού, υπέρ της Τζούλια Γκίλαρντ τάχθηκε το 40% των ερωτηθέντων ενώ υπέρ του αρχηγού της αντιπολίτευσης το 37%. Το ποσοστό που έλαβε η πρωθυπουργός είναι το μεγαλύτερο που έχει πάρει το τελευταίο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό του ‘Αμποτ το χειρότερο από το 2009 που ανάλαβε την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε και η δημοτικότητα του Εργατικού Κόμματος, ενώ κατά μία μονάδα αυξήθηκε αντίστοιχα η εκλογική δύναμη του Συνασπισμού.

Στη τελευταία σφυγμομέτρηση, το Εργατικό Κόμμα έλαβε το 32% των ψήφων και ο Συνασπισμός το 46%.

Μετά τη καταμέτρηση και των σταυρών δεύτερης προτίμησης το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 46% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων και ο Συνασπισμός το 54%.