Την τρομοκρατία, την πολυσχιδή δράση του οργανωμένου εγκλήματος, τη γενικευμένη διαφθορά και το έγκλημα μέσω του διαδικτύου εντοπίζει ως κύριες απειλές για την ασφάλεια των ευρωπαίων ηγετών η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ολομέλεια επιμένει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος, θα πρέπει να παραμείνει η βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας, σεβόμενη πάντα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να θέσουν το ζήτημα σε προτεραιότητα βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και πληροφοριών για την υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ ΕΕ και κρατών μελών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της μαφίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος.

Με το ίδιο ψήφισμα καλούνται η Κομισιόν και το Συμβούλιο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, να δώσουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο της ατζέντας της ΕΕ για την ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα της Στοκχόλμης κατατάσσει τη διαφθορά ανάμεσα στις διακρατικές απειλές που εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για την εσωτερική ασφάλεια της Ένωσης.

Στο ψήφισμα εκφράζεται ακόμη η βεβαιότητα ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην καταπολέμηση του περιβαλλοντικού, οικονομικού και εταιρικού εγκλήματος, ο αντίκτυπος του οποίου λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό εις βάρος των συνθηκών ζωής των πολιτών της Ε.Ε., ιδίως σε περιόδους κρίσης και υπογραμμίζεται ότι ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβαν μέτρα που είχαν ως στόχο να αποδυναμώσουν τις ποινές για εγκλήματα που αφορούν τέτοια θέματα.

Για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στο Διαδίκτυο, το ψήφισμα επισημαίνει την σημασία που έχει η πρόληψη και καλεί όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικυρώσουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το κυβερνοέγκλημα.

«Έχει ζωτική σημασία να αναπτυχθούν μηχανισμοί πρόληψης, ιδίως προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος εντοπισμός σημείων βίαιης ριζοσπαστικοποίησης ή απειλών, όπου περιλαμβάνονται και οι απειλές από βίαιες ή εξτρεμιστικές οργανώσεις» αναφέρεται στο κείμενο.