Παρά τις διαφορές τους για θέματα εμπορίου αλλά και για το ζήτημα του Ιράν, που πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ τους, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν σε μια επίδειξη θερμών και φιλικών αισθημάτων κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στον Λευκό Οίκο.

Μετά την τελευταία τους συνάντηση, στην οποία δεν αντάλλαξαν χειραψία στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ φρόντισε να το κάνει δύο φορές, συγχαίροντας τη Μέρκελ για τη νίκη της στις εκλογές. «Έχουμε μια πραγματικά θαυμάσια σχέση, είχαμε στην πραγματικότητα μια θαυμάσια σχέση από την αρχή αλλά κάποιοι δεν το κατάλαβαν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζοντας την καγκελάριο «πολύ εξαιρετική γυναίκα».

18117587396512

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι χρειάστηκε λίγος χρόνος για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το περασμένο φθινόπωρο. Τόνισε όμως ότι ήταν σημαντικό το πρώτο της ταξίδι εκτός Ευρώπης να γίνει στην Ουάσινγκτον.

18117586200138

Η καγκελάριος θα επιχειρήσει σε αυτή τη συνάντηση να κάνει περισσότερη πρόοδο απ’ όση πέτυχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

18117578114103

Η συμφωνία αυτή, οι αμερικανικοί δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, ο σχεδιαζόμενος ρωσικός αγωγός φυσικός αερίου που θα φτάνει στη Γερμανία και οι αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου είναι τα βασικά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές και ενδέχεται να συζητηθούν στο γεύμα εργασίας που θα έχουν οι δύο ηγέτες.

18117571691535

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν αναμένει να υπάρξει κάποια συμφωνία για το Ιράν σε αυτή τη συνάντηση, αλλά θεωρεί βέβαιο ότι θα συζητηθεί τόσο το θέμα αυτό όσο και οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

18117589571849