Ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα σταλούν πάνω από 1.000 άνδρες της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό, μετά την προτροπή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναπτυχθεί ο στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Το Τέξας ήδη έστειλε 250 στρατιωτικούς στα σύνορα το Σαββατοκύριακο, με υλικό, οχήματα και αεροσκάφη.

Την Τρίτη, το πολιτειακό υπουργείο Ένοπλων Δυνάμεων του Τέξας ανακοίνωσε πως θα αναπτυχθούν 300 έφεδροι εντός αυτής της εβδομάδας και ότι θα τους ακολουθήσουν περισσότεροι τις επόμενες, ώστε συνολικά να συμβάλλουν στη φύλαξη των συνόρων 1.000 στρατιωτικοί από την Πολιτεία αυτή.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα αυξήθηκε κατά 200% και πλέον σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς», ανέφερε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως θεωρεί βέβαιο ότι «η ανάπτυξη επιπλέον Εθνοφρουρών στα σύνορα θα έχει σημαντική επίπτωση στη μείωση των ροών ανθρώπων και των παράνομων δραστηριοτήτων».

Η Αριζόνα επίσης ανέπτυξε 225 μέλη της Εθνοφρουράς στα σύνορα τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος Τραμπ απαίτησε προ ημερών την ανάπτυξη 2.000 ως 4.000 ανδρών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στα σύνορα, δηλαδή ενός αριθμού διπλάσιου από αυτόν των αμερικανών στρατιωτικών στη Συρία και υποδιπλάσιου από αυτόν των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ο μεγιστάνας πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του αμερικανικού στρατού θα παραμείνουν στα σύνορα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση του τείχους που υποσχόταν ότι θα ανεγερθεί προεκλογικά.

Η απόφασή του καθώς και οι οργισμένες δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ κλιμάκωσαν τις εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ με το Μεξικό, ο πρόεδρος του οποίου Ενρίκε Πένια Νιέτο έκρινε ότι «οι απειλητικές συμπεριφορές» και η «έλλειψη σεβασμού» από μέρους του αμερικανού προέδρου έναντι των Μεξικανών είναι αδικαιολόγητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιδεγαράι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η μεξικανική κυβέρνηση επανεξετάζει τη σχέση της και τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή κυρίως το μεταναστευτικό ζήτημα.